U trendu

Ozelenjavanje znači zdraviji život na Z. Balkanu

BEOGRAD – Zagađenje vazduha ostaje vodeći faktor ekološkog rizika koji najviše doprinosi ukupnom broju smrtnih slučajeva i invaliditeta na Zapadnom Balkanu, ocenila je danas Svetska banka.

U saopštenju se navodi da procenjeni godišnji ekonomski troškovi povezani sa zdravstvenim oštećenjima izazvanim ovim zagađenjem zapanjujuće su visoki, i dodaje da su oni u 2016. godini iznosili u proseku 240 miliona dolara na Kosovu (3,6 odsto BDP-a), 750 miliona dolara u Severnoj Makedoniji (6,9 odsto BDP-a) i 1,38 milijardi dolara u Bosni i Hercegovini (8,2 odsto BDP-a).

Navodi se da je sa 175 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika u 2019. godini Srbija na vrhu liste smrtnosti od zagađenja u Evropi a na 9. u svetu – ispred Indije.

Dodaje se da prema procenama, u Bosni i Hercegovini čak 3.300 ljudi svake godine prerano umire usled izloženosti ambijentalnom zagađenju vazduha česticama PM2,5. Procenjuje se da je broj umrlih u Severnoj Makedoniji 1.600, a na Kosovu 760.

Naglašava se da zdravstveni i ekonomski izazovi koje donose ove toksične čestice dodatno pogoršavaju i druge zagađujuće materije koje narušavaju kvalitet vazduha, doprinose emisiji gasova sa efektom staklene bašte i negativno utiču na kvalitet života svih žitelja Zapadnog Balkana.

Svetska banka navodi da su prepoznajući rastuće izazove lideri Zapadnog Balkana ambiciozno objavili nameru da sarađuju na ostvarenju cilja ugljenično neutralne Evrope do 2050. godine.

Ova institucija ističe da ostaje opredeljena pružanju podrške tim nastojanjima u regionu.

„Ta podrška podrazumeva realizaciju projekata sa ciljem rešavanja problema zagađenja vazduha, na osnovu analiza sprovedenih kako bi se bolje razumeo ovaj problem i osmislile intervencije sa ciljem maksimiziranja efikasnosti smanjenja emisija, unapređenja zdravstvenih ishoda i smanjenja ekonomskog uticaja zagađenja vazduha“, navodi se u saopštenju.

Svetska banka podseća da je tokom proteklih petnaest godina uložila preko 250 miliona dolara u unapređenje energetske efikasnosti i smanjenje zagađenja vazduha i emisija gasova sa efektom staklene bašte u čitavom regionu.

Dodaje se da će u narednom periodu Svetska banka nastaviti da pomaže na prostoru Zapadnog Balkana u ozelenjavanju ekonomija kroz ulaganje u čiste izvore energije.

Apostrofira se pomoć pri zatvaranju rudnika – velikih zagađivača na ekološki i socijalno odgovoran način i podršku za povećanje energetske efikasnosti i smanjenje ugljeničnog otiska privreda Zapadnog Balkana.

Ističu se aktivnosti na novoj studiji održivosti grejanja u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji koje su zamišljene da pomogne u identifikovanju održivih alternativa koje će moći da zamene postojeće visoko zagađujuće sisteme.

„Ozelenjavanje ekonomija širom Zapadnog Balkana omogućiće svim građanima ekonomski prosperitet, ali i čist vazduh i čistu vodu za piće – a taj trostruki uspeh će unaprediti životni standard, poboljšati zdravlje i obezbediti održivi rast ka čistijoj, zdravijoj budućnosti“, konstatuje Svetska banka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.