U trendu

Ozvaničeno: Amazon kupuje MGM studio za 8,45 mlrd dolara

NJUJORK – Američka kompanija za e-trgovinu Amazon saopštila je danas da kupuje filmski studio MGM za 8,45 milijardi dolara, čime će steći veliku arhivu filmova i tv emisija i zaoštriti konkurentsku utakmicu na striming tržištu, u kojoj predvode Netflik i „Dizni+“.

Filmska kuća „Metro Goldvin Majer“ (MGM), osnovana 1924. godine, koja je dom franšize DŽejms Bond, poseduje kablovski kanal Epiks i producira popularne tv emisije, uključujući „Fargo“, „Vikinzi“ i druge, prenosi Rojters.

Ovo je druga najveća Amazonova akvizicija posle preuzimanja kompanije „Houl Fuds Market (Whole Foods Market), koju je kupio za 13,7 milijardi dolara 2017. godine.

Kupoprodajna cena Amazona za MGM predstavlja visoku premiju u odnosu na druge pristigle ponude. Cena je otprilike 37 puta veća od MGM-ove procenjene dobiti pre kamata, poreza deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za 2021. godinu.

Ovo je najnoviji u nizu sporazuma o preuzimanjima i spajanjima u američkoj medijskoj industriji. Američki telekomunikaciona konglomerat AT&T i Diskaveri su, naime, najavili 17. maja da će spojiti svoje medijske kompanije, koje obuhvataju HGTV, CNN, Fud Netvork (Food Network) i HBO, podseća britanska agencija.

Amazon je u aprilu izvestio o četvrtom uzastopnom rekordnom kvartalnom profitu i pohvalio se da ima više od 200 miliona pretplatnika za svoj Prajm Video servis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.