U trendu

Pad američkih zaliha nafte podstakao rast cena

LONDON – Cene nafte su porasle na početku današnjeg azijskog trgovanja nakon što su podaci udruženja američke naftne industrije pokazali da su zalihe „crnog zlata“ i goriva pale prošle nedelje.

To je pokrenulo zabrinutost na tržištu u vezi s ponudom i bacilo u drugi plan strahovanja od usporavanja tražnje u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte.

Svetski referentna nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) ojačala je za 89 centi ili 0,9 posto, na 105,86 dolara po barelu na noćašnjem trgovanju u Aziji u 2:23 časa po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters.

Cena fjučersa američke sirove nafte WTI porasla je za 97 centi ili 1,0 procenat, na 103,38 dolara za barel.

Usponu cena doprineli su i medijski izveštaji da Evropska unija radi na novom paketu sankcija prema Rusiji zbog rata protiv Ukrajine, pri čemu će na meti sankcija biti ruska naftna industrija.

Očekuje se da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas izložiti plan naftnog embarga, kažu evropski zvaničnici.

Prema tržišnim izvorima, koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API), zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama su pale prošle nedelje za 3,5 miliona barela što je više od očekivanog pada od 800.000 barela, koliko su predviđali tržišni analitičaru u anketi Rojtersa.

„Izveštaj API-ja naveo je učesnike na tržištu da prestanu da brinu o stanju potražnje i da se ponovo fokusiraju na problem ponude“, kaže Fil Flin, analitičar Prajs Fjučers grupe.

Zvanični podaci američke vlade o zalihama treba da budu objavljeni kasnije danas.

Tokom prethodne sesije, zabrinutost za potražnju zbog produženog kovid lokdauna u Kini i posledičnog smanjenja putovanja u toj zemlji za vreme prvomajskih praznika, izazvala je pad cena nafte za više od 2,0 odsto.

Globalni indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnom sektoru opao je u aprilu prvi put od juna 2020, pri čemu je korona zaključavanje u Kini imalo najveći uticaj na takvo kretanje, izjavila je Kerolajn Bejn, glavni ekonomista za robna tržišta u Kepital Ekonomiksu.

„Šira slika u pogledu potražnje za robom je očigledno negativna“, rekla je ona, dodajući da rastuća inflacija i povećanje kamatnih stopa počinju da utiču na potrošnju.

Procenjuje se da će Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici na sednici u četvrtak ostati pri svojoj politici o postepenom mesečnom povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno, iako je ova alijansa, poznata kao OPEK+, podbacila s realizacijom proizvodnih ciljeva u periodu između oktobra i marta, osim u februaru, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar