U trendu

Pad cena kukuruza, pšenice i sojinog zrna

NOVI SAD – Cena sojinog zrna proÅ¡le nedelje pala je za 10 procenata, kukuruza za 3,8 odsto, a za manje novca prodavala se i pÅ¡enica, navodi se u izveÅ¡taju Produktne berze.

Trşište kukuruza je bilo uzburkano, a došlo je do silaznog trenda cene na pocetku nedelje.

Cena kukuruza na Produktnoj berzi menjala se na dnevnom nivou i u osnovi pratile trendove svetskih kretanja.

Početkom nedelje kukuruz je prometovan po ceni od 26 dinara za kilogram bez PDV-a, da bi kraj nedelje dočekao sa cenama u rasponu od 24,7 do 25,5 dinara.

Nedeljna ponderisana cena kukuruza bila je 25,4 dinara po kilogramu bez PDV-a Å¡to je pad od 3,8 odsto.

Najveći pad cene od 10 procenata imalo je sojino zrno, a smatra se da je na to viÅ¡e uticao unutraÅ¡nji faktor jer je potpuno odsustvo traÅŸnje već treću nedelju za redom.

Sojino zrno zabeleÅŸilo je pad cene od 9,94 procenta u odnosu na prethodni upoređujući podatak, a berzanski ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 77 dinara po kilogramu bez PDV-a.

I takva cena soje u odnosu na isti period prethodne godine je viša za 85,1 posto.

Terminska traÅŸnja za sojom na paritetu FCA Vojvodina se kretala u rasponu od 481 do 490 evra po toni ali su ponude izostale.

Pad cena pÅ¡enice pratio je kretanja cene kukuruza, a realizacija na Produktnoj berzi proÅ¡le nedelje bila je u opsegu 22,5 – 22,7 dinara po krilogramu bez PDV-a, sa izraÅŸenom tendencijom pada.

Cena uljane repice je i dalje slabila, a berzanski ugovori sa isporukom robe u şetvi su zaključeni od 470 evra po toni (FCA Bačka) do 480,00 evra po toni (CPT Bačka).

Suncokretovom sačmom 33 posto proteina se trgovalo po ceni od 40 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Ukupan promet na berzi ove nedelje je iznosio 3.025 tona robe, što je porast od 18,6 psto, dok je finansijska vrednost iznosila 105,1 dinara, odnosno više za 36,6 posto u odnosu na prethodnu nedelju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.