U trendu

Pad tražnje i saudijsko obećanje spustili cene nafte

LONDON – Cene nafte su danas pale usled zabrinutosti zbog smanjenja tražnje i obećanja Saudijske Arabije da će nadoknaditi svaki manjak iz zemalja pogođenih sankcijama.

Cena severnomorske nafte „brent“ pala je za 42 centa na 64,44 dolara, dok je američka „laka“ nafta WTI pojeftinila za 32 centa na 57,58 dolara za barel, prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

Saudijska državna naftna kompanija Aramko saopštila je da su njeni aktuelni maksimalni kapaciteti proizvodnje od 12 miliona barela nafte dnevno dovoljni i da će zadovoljiti potrebe klijenata.

„Ono što se događa u Persijskom zalivu je definitivno zabrinjavajuće“, rekao je u intervjuu za Rojters Amin Naser, predsednik i izvršni direktor tog naftnog giganta.

„I u prošlosti smo prošli kroz brojne krize i uvek smo ispunjavali naše obaveze prema kupcima, i imamo fleksibilnost i raspoloživost sistema u smislu dostupnosti dodatnih rezervnih kapaciteta“, dodao je on.

Njujorška agencija “Blumberg” ocenjuje i da su splasnule nade vezano za napredak u trgovinskom ratu između Kine i SAD na predstojećem samitu G20, nakon što je jedan visoki američki zvaničnik preneo reči predsednika SAD Donalda Trampa „da će biti zadovoljan bilo kakvim ishodom“ tih trgovinskih pregovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar