U trendu

PAKT: Obustaviti postupak odredjivanja sadržaja Studije procene uticaja projekta Jadar na okolinu

Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT) pozvali su danas Ministarstvo životne sredine da hitno obustavi postupak odredjivanja obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta eksploatacije litijuma i bora „Jadar“ jer kako su naveli, u predvidjenom roku od 15 dana „ni najstručniji ljudi u zemlji ne bi mogli analizirati taj dokument“.

Te nevladine organizacije su ocenila da nadležni „dozvoljavaju i potpomažu proces iz koga Rio Tinto želi da ishoduje gradjevinsku dozvolu na osnovu koje bi započeo izgradnju rudnika podzemne eksploatacije, a da na predmetnoj lokaciji nije postao vlasnik ni trećine zemljišta“.

„Ko obmanjuje javnost, kada predsednik najavljuje referendum, dok se Ministarstvo zaštite životne sredine ponaša kao da je on već uspešno održan? Svi koji budu učestvovali u ovakvom procesu moraju biti spremni da snose krivično-pravnu odgovornost“, navele su NVO.
Pozvale su nadležne državne organe i kompaniju Rio Tinto da „više ne obmanjuju javnost i da jasno kažu da li će referenduma biti, pod kojim uslovima, kad i ukoliko će ga biti, da hitno obustave sve preduzete korake koji se kreću u pravcu da kompanija izdejstvuje van očiju javnosti gradjevinsku dozvolu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.