U trendu

Pala prodaja GM-a u Kini, američke kompanije gube tržište

PEKING – Prodaja automobila američke kompanije DŽeneral motors (GM) u Kini opala je za 17,5 odsto u periodu jul-septembar, zbog usporavanja ekonomije usled kinesko-američkog trgovinskog rata i pojačane konkurencije u segmentu SUV vozila.

GM je u Kini isporučio 689.531 vozila u trećem ovogodišnjem kvartalu, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Rojters.

To je peti uzastopni kvartal pada prodaje GM-a u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila.

U devet meseci ove godine, američka kompanija je isporučila 2,26 miliona vozila u Kinu, prema računici Rojtersa.

Budući da prodaja GM-a i „Forda“ u Kini nastavlja da opada, udeo američkih automobilskih kompanija u ukupnoj prodaji putničkih vozila u toj zemlji smanjio se na 9,5 odsto u periodu januar-avgust ove godine, sa 10,7 odsto u istom periodu lani, saopštila je Kineska asocijacija proizvođača automobila (CAAM).

U istom periodu, udeo nemačkih proizvođača automobila porastao je na 23,8 odsto sa 21,6 procenata, a japanskih na 21,7 odsto sa 18,3 odsto.

U Kini, GM ima zajedničko preduzeće sa kompanijom SAIC Motor, koje se bavi proizvodnjojm „bjuika“, „ševroleta“ i „kadilaka“.

GM, drugi najveći međunarodni proizvođač automobila u Kini posmatrano po prodaji, prošle godine je u toj zemlji prodao 3,64 miliona jedinica, što je manje u odnosu na 4,04 miliona jedinica u 2017. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar