U trendu

Pale akcije Micuija i Micubišija posle izjave Medvedeva

TOKIO – Akcije japanskih kompanija Micui i Micubiši, koje su akcionari u projektu tečnog prirodnog gasa (TPG) Sahalin-2, pale su danas nakon što je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev zapretio Japanu da neće imati ni rusku naftu ni gas.

Akcije Micuija su pale za 5,7 posto, a Micubišija za 5,4 procenta do podnevne pauze na današnjem trgovanju na Tokijskoj berzi, prenosi Rojters.

Japan „neće imati ni naftu niti gas iz Rusije, kao ni učešće u TPG projektu Sahalin-2“, napisao je u utorak na društvenim mrežama Medvedev, koji je sada zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije.

Njegova poruka je bila reakcija na prethodnu izjavu japanskog premijera Fumija Kišide, koji je proteklog vikenda rekao da su se zemlje Grupe sedam (G7) složile da se cene ruske nafte ograniče na polovinu sadašnjeg nivoa.

Lideri G7 su se prošle nedelje dogovorili da istraže mogućnost uvođenje zabrane transporta ruske nafte koja bi bila prodata iznad određene cene u nastojanju da smanje prihode Moskve od izvoza energenata i iscrpu njena sredstva za finansiranje rata u Ukrajini, ali nisu spominjali konkretnu cifru ograničenja cene, dodaje Rojters.

Portparol japanske vlade Seiđi Kihara rekao je jutros da je upoznat sa izjavama Medvedeva, ali je odbio da ih komentariše. On je takođe odbio da potvrdi da li je G7 razgovarala o ciframa u vezi sa ograničenjem cena, rekavši samo da o „konkretnim limitima nivoa cena tek treba da se odlučuje i da će se o tome raspravljati među članicama G7“.

Rusija je u petak objavila dekret o preuzimanju potpune kontrole nad gasnim i naftnim projektom Sahalin-2 na dalekom istoku zemlje, što je potez koji bi mogao da izbaci iz projekta britanski Šel i japanske investitore.

Projekat Sahalin-2 je jedan od najvećih na svetu u oblasti TPG-a. Oko 60 posto proizvodnje TPG-a sa tog polja isporučuje se Japanu, po dugoročnim ugovorima.

Micui i Micubiši imaju udele u tom projektu od 12,5 posto i 10 procenata, respektivno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar