U trendu

Pali prinosi na italijanske obveznice, vanredni sastanak ECB

LONDON – Prinosi na italijanske obveznice su naglo pali na današnjem ranom trgovanju nakon što je portparol Evropske centralne banke (ECB) saopštio da će Upravni savet za utvrđivanje ključnih kamata održati neplanirani sastanak na kojem će se razgovarati o nedavnoj rasprodaji državnih obveznica.

Prinosi na italijanske 10-godišnje obveznice pali su za 20 baznih poena na 4,0 posto, dok su se prinosi na dvogodišnje dužničke hartije, prema poslednjim podacima, spustili za sedam baznih poena na dnevnom nivou na oko 2,0 procenta, prenosi Rojters.

Cene akcija na terminskom trgovanju na italijanskoj berzi porasle su za 2,2 odsto.

Izgleda da je izjava portparola ECB pogodovala evru, s obzirom na to da je, nakon objave vesti, ojačao za skoro 0,5 procenata na 1,047 dolara, udaljivši se od jednomesečnog minimuma zabeleženog tokom noći.

Prinosi na državne obveznice širom 19-članog monetarnog bloka porasli su ove nedelje zbog očekivanog agresivnijeg podizanja referentne kamate Federalnih rezervi.

Međutim, na tržištima u zemljama južne Evrope došlo je do rasprodaje dužničkih hartija nakon što je ECB prošle nedelje objavila da ne vidi potrebu za kreiranjem novog alata koji bi pomogao slabijim ekonomijama da se izbore sa rastućim troškovima zaduživanja, budući da okončava kupovinu obveznica i namerava za podiže kamate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.