U trendu

Pali veb-sajtovi 7 nemačkih aerodroma, sumnja se na sajber napade

BERLIN – Veb-sajtovi sedam nemačkih aerodroma pali su danas nakon što su, kako se sumnja, bili meta sajber napada, saopštilo je danas udruženja aerodroma ADV u Nemačkoj

Među aerodromima čiji su veb-sajtovi pali bili su aerodromi u Dizeldorfu, Nirnbergu i Dortmundu, ali veb-sajtovi najvećih nemačkih aerodroma u Frankfurtu, Minhenu i Berlinu rade normalno.

Izvršni direktor ADV Ralf Bajzel naveo je u saopštenju da su privremeno oboreni sajtovi sedam aerodroma, koji su, kako je rekao, bili meta napada uskraćivanja usluge (ĐoS) velikih razmera.

Portparol aerodroma u Dortmundu rekao je ranije da se radi na rešavanju problema i da postoji osnovana sumnja da je reč o hakerskom napadu, preneo je Rojters pozivajući se na Fokus onlajn.

Nemački Špigel navodi da je moguće da je probleme izazvao ĐoS napad, koji predstavlja pokušaj napadača da učini računar nedostupnim korisnicima kojima je on namenjen.

Više hiljada putnika bilo je juče zaglavljeno nakon velikog IT kvara u Lufthanzi.

Frankfurtski aerodrom saopštio je juče da će otkazati i preusmeriti sve dolazne letove zbog problema Lufthanze sa kompjuterskim sistemima koji su doveli do otkazivanja desetina letova ove kompanije.

Prema saopštenju kontrole vazdušnog saobraćaja Nemačke, Lufthanzini avioni nisu mogli da polete sa aerodroma u Frankfurtu zbog čega nije bilo mesta za druge avione na parkingu aerodroma.

Avio-kompanija Lufthanza saopštila je danas da će otkazati najmanje 1,200 letova planiranih za petak zbog štrajkova na svojim glavnim čvorištima za poletanje, odnosno aerodromima u Frankfurtu i Minhenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.