U trendu

Pametna brojila omogućavaju tačne račune

BEOGRAD – Četiri domaća preduzeća koja proizvode pametna brojila za merenje potrošnje električne energije predstavile su na 16. Međunarodnom sajmu energetike koji je danas otvoren na Beogradskom sajmu svoje proizvode i napredne mogućnosti koje oni nude .

Proizvođači Sitel-Mikroelektronika, EWG, Meter&Control i Enel naglašavaju da njihovi uređaji integrišu najsavremenije tehnologije i da nude mogućnost nadgradnje u skladu sa budućim razvojem ove industrije.

„Zemlje u svetu imaju obično jednog ili nijednog proizvođača pametnih eletričnih brojila, a ovde su se, zahvaljujući tradiciji jake elektronske industrije, u prethodnih dvadesetak godina razvila četiri domaća proizvođača. Prethodne dve decenije smo svi bili pouzdani partneri Elektroprivredi Srbije (EPS) i elektrodistribuciji u razvoju elektroidistributivne mreže“, rekao je za Tanjug direktor preduzeća Meter&Control Igor Vujičić.

Naglasio je da sve četiri firme zahvaljujući tehnologijama, certifikatima i kapacitetima koje imaju dosta izvoze u region Balkana, EU , Švajcarsku i Rusiju.

„Tu smo da kao partneri, nadam se u narednih desetak-dvadeset godina, pružimo podršku EPS-u, da učestvujemo u rekonstrukciju elektro mreže, ugradnji pametnih brojila i sistema za daljinsko upravljanje potrošnjom“, rekao je Vujičić.

On je naglasio da je konzorcijum ove četiri firme spreman da isporuči oko 200.000 brojila, koliko se procenjuju da će EPS-u trebati godišnje radi zamene starih satova za struju, počev od naredne godine.

„Zamena brojila je u razvojnim planovima EPS-a i to građane ništa neće koštati.
Oni će imati koristi, jer će dobijati tačne račune, pošto će kroz automatizaciju greške biti svedene na minimum. Daljinsko je čitanje, znači da nema potrebe da se ručno očitava potrošnja kao do sada“, precizirao je Vujičić.

Dodao je da će pametna brojila omogućiti zelenu tranziciju, jer će svako ko instalitra solarne panele ili neki drugi vid održivih izvora energije znati koliko je energije isporučio elektromreži, a koliko je potrošio iz nje, na osnovu čega će se formirati mesečni računi.

„Drugi aspekt je mogućnost da se uvede jednog dana fleksibilnije tarifiranje. Da imamo viš od dve tarife, kao što je u nekim drugim državama“, rekao je Vujičić.

Direktor preduzeća Sitel-Mikroelektronika Srđan Tepavac objasnio je da pametno električno brojilo poseduje procesor i memnorije i snima sve podatke iz mreže koji su od značaja za potrošača i dištribuciju, kao što su napon struje i njena snaga.

„On u sebi čuva određeno vreme te podatke i omogućava distributeru energije da ih očitava daljinski. Tim podacima korisnik će moći da pristupi preko mobilne aplikacije, internet portala ili na neki drugi način. To potrošaču omogućava da ima precizan uvid u stanje svog računa u bilo koje doba dana i noći, kao i u snagu struje i druge parmetre“, rekao je Tepavac.

On je potvrdio da će zahvaljujući tome potrošači u narendom periodu imati dokaz o tome da je varijacija napona kriva za kvar nekog uređaja u kući, što je dosad bilo gotovo nedokazivo.

„Pored ovih koristi za potrošače, najveća korist je za elektrodistribuciju koja preko ovakvih brojila uočava gubitke na mreži. Ona pomoću ovakvih brojila može da pravi bilanse energije. Koliko je predaje potrošačima, koliko se troši i koliki su ti gubici zbog zloupotreba poput krađe struje, upotrebe magneta, neovlašćenog otvaranja poklopaca i slično“, objasnio je Tepavac.

On je nalgasio da se ove četiri kompanije nadaju da će im inicijativa „Otvoreni Balkan“, ukoliko zaživi kako je planirano, omogućiti da se probiju na tržišta svih zemalja regiona.

„Uvođenje ovakvih uređaja je od korist za industriju, za obrazovne inistiticije, jer će nam terbati kadar. Mi ćemo zapošljavati stručnjake i razvijati se. Ovo je jedna od retkihi grana industrije koja je opstala i unapredila svoje poslovanje, a naša rešenja su na nivou najboljih svetskih rešenja“, istakao je Tepavac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.