U trendu

Pančevo: Gradi se fabrika Brose, investicija 120 miliona evra

PANČEVO – Nemačka kompanija Brose počinje danas u Pančevu izgradnju fabrike i razvojnog centra, u koje će biti uloženo 120 miliona evra, a zaposliće oko 1.100 radnika.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca, koji će simbolično biti označen punjenjem vremenske kapsule, prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, predsedavajući Brose Grupe Mihael Stošek, izvršni potpredsednik za poslovanje Brose grupe Tomas Špangler, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ambasador Nemačke Tomas Šib.

Špangler je novinarima, pre početka ceremonije, rekao je da je plan da u fabriku bude uloženo 120 miliona evra, da će biti zaposleno 1.100 radnika i da se pokretanje prve proizvodne linije očekuje sredinom sledeće godine.

On je naveo da će se fabrika fokusirati na proizvodnju elektromotora, kao i da će biti izgrađena posebna „konstruktivna hala za elektroniku“.

Dodao je da se kompanija posle intenzivne potrage za lokacijom za novu fabirku odlučila za Srbiju i Pančevo, te dodao da su se, razmatrajući razne lokacije, raspitivali o Srbiji, o kojoj su čili mnogo pozitivnih komentara o obrazovanju i posvećenosti radnika poslu, što su ključni razlozi za razvoj njihove kompanije.

„Veoma nam je važna blizina Beograda i Novog Sada, kao univerzitetskih gradova. Osim proizvodnih pogona, imaćemo odeljenje koje će se baviti razvojem i biće nam potrebni kvalifikovani kadrovi koji sebave razojem hardeva i softvera“, rekao je Špangler i zahvalio na podršci Vladi Srbije i Pančevu.

Upitan o platama zaposlenih i šta radnici mogu da očekuju, Špangler je rekao da mogu da očekuju konkurentnu i natprosečnu platu i mogućnost napredovanja.

Ugovor za investiciju nemačke kompanije Brose u Pančevu, potpisan je krajem novembra 2019. godine.

Završetak izgradnje i useljenje u zgradu fabričko-razvojnog kompleksa planirano je za proleće 2021.godine, a početak proizvodnje za avgust.

U fabrici će se proizvoditi moduli ventilatora za hlađenje motora za sisteme upravljača i pumpe za ulje, kao i elektronike.

Površina prve fabrike i razvojnog centra kompanije Brose u Srbiji je 60.000 kvadratnih metara, a ukupna površina kompleksa 220.000 kvadratnih metara.

Kompanija Brose je, inače, četvrta po veličini porodična kompanija na svetu koja snabdeva automobilsku industriju.

Kompanija razvija i proizvodi mehatroničke sisteme za automobilska vrata i sedišta kao i električne motore i elektroniku, između ostalog, za sisteme upravljača, kočnice, menjače i hlađenje motora.

Oko 26.000 radnika na 64 lokacije u 24 zemlje, ostvaruje promet od 6,2 milijarde evra, a svako drugo vozilo u svetu, kako navode, sadrži bar jedan Brose proizvod.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.