U trendu

Pandemija promenila navike potrošača, kupuju samo neophodno

BEOGRAD – Većina potrošača je na okolnosti izazvane pandemijom reagovala instinktivno i usmerila se na kupovinu samo onoga što im je neophodno, izjavio je generalni direktor Atlantic Brands i član UO Srpske asocijacije menadžera (SAM) Dragomir Kostić.

On je u okviru Ask an Expert formata SAM, na kome se razgovaralo o tome kakvi su nam životi danas, kakvi nas izazovi očekuju zbog pandemije i kako održati poslovanje u narednom periodu, naveo da je na primer drastično pala i kupovina čokoladica koja se tek sada vraća, dok raste kupovina vitamina i minerala.

Prema njegovim rečima, zbog okolnosti u kojima živimo u doba pandemije, oko 73 odsto potrošača kaže da oseća neki oblik depresije i brigu za svakodnevni život, pri čemu se smanjuje čak i broj odlazaka u prodavnicu, što je nekada bio način socijalizacije.

Ocenio je da je kovid promenio i odnos prema zajedništvu.

„Nekada smo bili svi za globalizaciju, a onda se desio kovid, kada se svako zajedništvo i zajedništvo Evropske unije, raspalo. Nađačalo ga je lokalno, lično“, istakao je Kostić.

Govoreći o tome kako će se raditi ubuduće, ukazao je da će uslovi, pa u skladu sa njima i ponašanje, biti drugačiji.

Tako će, naveo je, turizam verovatno morati da obezbedi ponudu za manje gostiju, uz više bezbednosti dok će ugostitelji morati da se preusmere na uslugu na otvorenom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.