U trendu

Pao promet na Berzi na kraju nedelje

BEOGRAD – Aktivnost na domaćem tržištu akcija je pala poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici, a BELEX indeksi su se blago oporavili na dnevnom nivou, dok na nedeljnom beleže mešovite rezultate.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je nešto više od 8,4 miliona dinara (72,1 hiljada evra).

Indeks BELEX 15 je zaključen u plusu od 0,1 posto na 813,97 poena, ali je u odnosu na prošli petak slabiji za 0,3 odsto, dok se BELEXlajn neznatno pomerio naviše na 1.769,42 poena, a na nedeljnom nivou je ojačao za više od četvrtine procenta.

Najveći promet, vredan 4,2 miliona dinara, imale su akcije Naftne industrije Srbije po ceni od 667 dinara, istoj kao u četvrtak, a akcije „Dunav osiguranja“ su delimično nadoknadile gubitke iz prethodnih dana ojačavši za nepunih 0,3 posto na 1.105 dinara, uz realizaciju u iznosu 1,6 miliona dinara.

Solidan učinak imale su na MTP tržištu akcije preduzeća Utva silosi iz Kovina, koje se istrgovane za 1,2 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 4.000 dinara.

Poljoprivredno društvo Feketić iz Sombora se takođe zadržalo na ranijem cenovnom nivou od 3.251 dinar, a isprometovano je za više od 0,5 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 12,42 posto, u kupovini 24,81 procenat, a u skoro da i nisu učestvovali.

Sedam serija državnih obveznica denominovanih u evrima, koje su namenjene izmirenju obaveza države na ime restitucije, ostvarilo je ukupan promet od 0,3 miliona dinara (2,8 hiljada evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.