U trendu

Pastor: Zeleznicki koridor vazan za promet robe i putnika

NOVI SAD – Železnički koridor koji se gradi važan je zbog prometa robe, ali i putnika i zahvaljući njemu stvaraju se uslovi za viši životni standard, poručio je danas predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

On je za Panon RTV govorio o značaju izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, na kojoj su prethodnog dana otpočeli radovi na deonici između Novog Sada i Kelebije, navodeći da će se zbog toga stvoriti „jedna drugačija pozicija“.

„To znači da bismo bili deo toka jednog važnog saobraćajnog koridora, što je važno ne samo sa aspekta prometa robe, već i putnika. Na taj način prestali bismo da budemo periferija, pogranični region sa svim nedostacima“, rekao je Pastor, navodi se u saopštenju.

On je rekao da Srbija uveliko kasni što se tiče izgradnje železničkih pruga, te da je ta investicija, isto kao i izgradnja pruge Subotica-Segedin, važna u otklanjanju tog zaostajanja.

„Teško je nabrojati sve prednosti koje za građane nosi dobra železnička mreža, to su sve prednosti jednog razvijenog regiona iz kojeg ljudi više neće odlaziti, već će ovamo dolaziti, a i vraćaće se oni koji su otišli“, naglasio je Pastor.

Kako je dodao, pruga će privući kapital, investitore, nove stanovnike, što će, kaže, dovesti do višeg životnog standarda, rasta cena nekretnina i poboljšanja uslova života.

Pastor je istakao da izgradnja pruge Subotica – Segedin nije važna samo kao pravac koji će premostiti deonicu dok se gradi pruga Beograd – Budimpešta, već i kao železnički pravac koji nudi novu vrstu mobilnosti.

Pastor je govorio i o snabdevanju ključnim energentima u Srbiji koje je ocenio kao stabilno, navodeći da u našoj zemlji nema energetske krize koja pogađa ostatak Evrope.

„Zahvaljujući dugoročnom strateškom planiranju Srbija ima energetsku sigurnost, imamo svoje dovoljne izvore električne energije, a u pogledu snabdevanja gasom izgradnja ‘Turskog toka’ donela je dodatnu sigurnost i za Srbiju i za Mađarsku“, naglasio je Pastor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.