U trendu

Paviljon SAD na Svetskoj izloĹžbi platili Emirati

SAD su saopĹĄtile da je njihovo učešće na ovogodiĹĄnjoj Svetskoj izloĹžbi „Expo 2020“ u Dubaiju finansirala vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Stejt department je danas saopĹĄtio da američki paviljon koĹĄta najmanje 60 miliona dolara, i da je to ĹĄto su to platili Emirati „potvrda snaĹžnog partnerstva SAD i UAE“.

Finansiranje UAE otvara pitanja, od kojih je jedno zašto američke kompanije ne plaćaju svoj nastup u paviljonu SAD.

Neki vodeći brendovi sa sedištem u SAD mogu i da nezavisno učestvuju, van američkog paviljona.

Nejasno je kako će američka vlada sada odlučiti koje kompanije i proizvodi će biti u paviljonu SAD i da li bi UAE kao zemlja domaćin mogli da imaju uticaja na izloženi sadržaj.

Odgovarajući na pitanja AsoĹĄiejted presa, organizatori najprestiĹžnije svetske izloĹžbe „Expo 2020“ naveli su da zemlja-domaćin daje savet i smernice o dizajnu paviljona, dok o sadrĹžaju odlučuje zemlja-učesnica.

U procesu učestvuju i same kompanije, ili kao komercijalni partneri Ekspoa, ili kao sponzori paviljona država, navode organizatori.

Dubai ulaĹže milijarde dolara u „Expo 2020“, nadajući se da će ta jedinstvena izloĹžba dostignuća sveta stvoriti nove firme i podstaći ekonomiju tog emirata u vreme usporenog rasta.

Ovogodišnji EXPO, prvi u nekoj zemlji Bliskog istoka, počeće 20. oktobra i trajaće šest meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.