U trendu

Pavle Petrović dobitnik nagrade Predvodnik/Predvodnica za 2022 udruženja Fulbrajt i prijatelji

Profesor emeritus i predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović dobitnik je nagrade „Predvodnik/Predvodnica“ za 2022. godinu, koju dodeljuje udruženje „Fulbrajt i prijatelji“.

Nagrada se dodeljuje za profesionalna i akademska dostignuća i za doprinos društvenoj zajednici u poslednjih pet godina.

Nagradu je u ime udruženja „Fulbrajt i prijatelji“, čiji su članovi stipendisti Fulbrajtovog i drugih zvaničnih programa razmene pod pokroviteljstvom vlade SAD, uručio predsedik Ivan Vujačić.

U obrazloženju nagrade je navedeno da je Petrović tokom čitave karijere težio akademskoj izvrsnosti u radu sa studentima, u istraživanjima ali i u društvenom angažovanju.

U poslednjih pet godina on je objavio značajne radove iz oblasti efektivnosti fiskalne politike, privrednog rasta i konvergencije, migracija i njihovih ekonomskih posledica, kao i o epizodi hiperinflacije u Srbiji iz 90-tih godina. Objavio je koautorsku monografsku studiju o privrednom rastu i konvergenciji sa posebnim osvrtom na Srbiju i bio je urednik specijalne monografije (zbornika radova) SANU „Avramović: hiperinflacija, stabilizacija i reforme“.

Kao predsednik Fiskalnog saveta doprineo je boljem razumevanju uloge javnih finansija kao i predlaganju unapređenja u domenu ekonomske politike u Srbiji.

Izabran je za ličnost 2020. godine nedeljnika Vreme za doprinos unapređenja institucija u javnom interesu.

„Istaknuto liderstvo profesora Petrovića na važnoj funkciji predsednika Fiskalnog saveta učinili su da je on u velikoj meri ostvario pozitivan uticaj na društvo u celini uz vidljivo i prepoznatljivo liderstvo i ostvarenje pozitivnih promena u nauci i široj društvenoj zajednici. Njegova duga i impresivna karijera, upornost u izvrsnosti i višegodišnja doslednost i pozitivan društveni uticaj prepoznati su u javnosti naše zemlje ali i od strane relevantnih međunarodnih institucija. Profesor Petrović rukovodi Fiskalnim savetom na način da je ta institucija postala primer za ugled zemljama u regionu, ali i šire u Evropi“, ističe se u obrazloženju nagrade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.