U trendu

Pavlova: EIB odobrio 1,1mlrd evra za brzu prugu do Niša, potpisan prvi deo 550 mln

LUKSEMBURG/BEOGRAD – Potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) zadužena za Zapadni Balkan Ljiljana Pavlova izjavila je danas da je ta banka odobrila ukupno 1,1 milijardu evra za izgradnju brze pruge na železničkom Koridoru 10 od Beogeada do Niša i da je potpisana prva tranša u iznosu od 550 miliona.

Pavlova je rekla, na onlajn konferenciji za medije EIB povodom objavljivanja godišnjih globalnih rezultata banke za 2022. godinu na ZB, da će taj projekat u Srbiji biti finansiran zajedno sa Evropskom komsijom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Ogranak EIB Global je za deonicu železničkog Koridora 10 u Srbiji odobrio 1,1 milijardu evra, za izgradnju 230 kilometara brze pruge između Beograda i Niša, navela je ona.

„Železnički Koridor 10 je veoma važan ne samo za Srbiju i region, već i Evropu. Veoma smo zahvalni našim odličnim partnerima Evropskoj komisiji i Evropskoj banci za obnovu i razvoj“, poručila je ona.

U EIB-u kažu da je taj projekat vredan oko 2,2 milijarde evra, od čega će 1,1 milijardu obezbediti EIB, EBRD 550 miliona evra i da će kroz grantove biti obezbeđeno još skoro 600 miliona.

Projekat će finansirati EIB, EBRD, EU grantovi i deo iz budžeta Srbije.

Kako je ranije procenjeno, projekat bi mogao da bude gotov do 2029. godine, a vozovi će moći da idu brinom od 200 kilometara na sat.

Pruga će biti nastavak brze pruge Beograd – Budimpešta i deo je Transevropske transportne mreže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar