Pavlović: Nova radna mesta niču na rezultatima u 2018.

BEOGRAD – Predsednica Američke privredne komore u Srbiji (AmĆam) Jelena Pavlović najavljuje da veliki broj kompanije ove vodeće poslovna asocijacija u zemlji, koje posluju u 18 različitih sektora, planira nova zapošljavanja, ali da će broj novih radnih mesta zavisiti od rezultata poslovanja u ovoj godini.

Pavlović u razgovoru za Tanjug kaže da su članice AmĆam, koja broji više od 190 američkih, međunarodnih i lokalnih članica, do sada direktno zaposlile 96.000 radnika, dok je indirektno taj broj 135.000 radnika.

„Čak 96 odsto kompanija-članica Američke privredne komore ne koristi ni jednu subvenciju ni za zapošljavanje, ni za investicije, a dve trećine kompanija nemaju ni jednog zaposlenog na minimalnoj zaradi“, istakla je Pavlović.

Prema njenim rečima, neophodna je stabilnost i održivost rasta privrede, da taj rast bude stalan nekoliko godina za redom, kako bi se kompanije odlučile na otvaranje novih radnih mesta.

Predsednica AmĆam smatra da sa politikom državnog subvencionisanja treba biti oprezan, jer je, kako kaže, dala pozitivne efekte kod ukupnog broja zaposlenih, ali da nije do kraja jasno kako je uticala na prosečan nivo zarada u Srbiji.

Na pitanje sa kakvim problemima se suočavaju kompanije u Srbiji koje su članice AmĆam, Pavlović je rekla da „i velika i mala preduzeća pate od istih problema“.

„Razlike su uglavnom u tome u kojoj meri mogu te probleme i te prepreke da prevaziđu i koliko dugo mogu da trpe nepovoljne okolnosti na tržištu“, kazala je ona.

Naravno, navela je, u prednosti su veća preduzeća jer imaju bolju mogućnost adaptacije i duže mogu da izdrže, dok su manja i mikro preduzeća pod većom rizikom od zatvaranja.

Ona kaže da se AmĆam zalaže i ukazuje na neophodnost javno-privatnog dijaloga, na pravovremenu, otvorenu, konstruktivnu i javnu debatu prilikom donošenja propisa, a posle toga na neophodnost da se ojačaju i osnaže institucije „kako bi efikasno i dosledno mogli da sprovedu usvojene propise jednako prema svima“.

Istovremeno, Pavlović ukazuje i na potrebu ozbiljne debate o poslovanju javnih preduzeća u Srbiji i stav Američke privredne komore da je neophodna hitna reforma javnih preduzeća i njihova privatizacija.

„Kada će se to uraditi zavisi od političke volje, a od načina na koji će reforma biti pripremljena i sprovedena, zavise i kakvi će njeni konačni efekti biti“, rekla je predsednica AmĆam.

Pavlović ističe da su njihove članice i privreda uopšte, istakle neophodnost hitnih reformi upravnih sudova, „jer su oni poslednja instanca za korekciju nesavršenosti u radu administracije“.

„I predstavnici Vlade govorili o tome da postupci pred upravnim sudovima traju predugo, da je znanje o ekonomskim temama kod određenog broja sudija skromno, posebno kada je reč o poresko-finansijskoj materiji“, navela je ona.

Da bi svi građani osetili boljitak neophodno je, prema njenim rečima, da se privredni rast nastavi duži niz godina i da bude što veći.

„AmĆam očekuje da vlada preduzme sve korake o kojima su ih kompanije-članice AmĆam izvestili, dakle jačanje institucija radi dobrih propisa, reforme javnih preduzeća, reforma pravosuđa, reforma zdravstva, borba protiv korupcije, smanjenje sive ekonomije i svođenje loših pojava na marginalni nivo“, navela je Pavlović.

Predsednica AmĆam je apelovala na hitno povlačenje carinskih tarifa koje je Priština uvela na srpsku robu, jer, kako ističe, predstavljaju kršenje CEFTA sporazuma, nisu u skladu sa doktrinama Evropske unije, neposrednu štetu trpe srpske kompanije, a najveće žrtve ove odluke su građani Kosova i Metohije.

„Apelujemo javno na sve one koji učestvuju u donošenju tih odluka da ih u najhitnijoj mogucjoj meri koriguju i da se ova situacija vrati u normalu“, poručila je Pavlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.