U trendu

Pavlović (Sindikat PTT): Ne odustajemo od protesta

Predsednik Sindikata Pošta Srbije (PTT) Aleksandar Palović izjavio je večeras da je razgovor sa predsednicom vlade Anom Brnabić bio konstruktivan, ali da ne odustaju od najavljenog protesta.

Sastanak sa premijerkom održan je u popodnevnim satima, a njemu je prisustvovala i vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Mira Petrović.

„Razgovor je bio konstruktivan, upoznali smo premijerku sa pojedinostima koje ona nije znala, uvažili smo njene argumente, ali i ona naše. Ipak od štrajka ne odustajemo“, rekao je Pavlović za agenciju Beta.

On je kazao da je sa predsednicom vlade postignut dogovor o isplati iz dobiti preduzeća, koju su do sada radnici dobijali kao 13. platu.

„Saglasili smo se da je nedopustivo da sa ovako niskim zaradama udjemo u 2018. godinu i da moramo da sačekamo zakon o zaposlenima u javnoj upravi. Ipak, premijerka je svojim ljudima naložila da urade finansijsku analizu poslovanja preduzeća kako bi se utvrdilo da li postoje rezerve za unutrašnju preraspodelu sredstava“, rekao je Pavlović.

Protest zaposlenih u PTT biće organizovan u podne u nedelju, 12. novembra pod parolom „Vratite nam oteto“, jer su nezadovoljni zaradama i odnosom nadležnih prema radnicima.

Ranije danas Pavlović je kazao da je PTT prošle godine ostvarila neto dobit od 3,05 milijardi dinara, a da zaposleni u tom predzeću imaju najniže plate u javnom sektoru – oko 42.000 dinara, dok oko 11.000 radnika sa srednjom stručnom spremom nakon umanjenja od novembra 2014. imaju oko 35.000 dinara.

Objasnio je da iako su javna preduzeća, čiji je osnovač država, dužna da pola dobiti stave na raspolaganje osnivaču, odlukom rukovodstva prošle godine je Pošta Srbije stavila na raspolaganje državi 70 odsto dobiti.

„Zbog toga smatramo da ostatak dobiti treba da podele zaposleni“, rekao je Pavlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.