U trendu

Pčelari: Za dobar prinos bagremovog meda pčele seliti na drugu pašu

Predsednik pčelarskih organizacija u Srbiji Rodoljub Živadinović rekao je danas da je za dobar prinos bagremovog meda sada potrebno seliti pčele na drugu „pašu“, na lokacije gde se priprema cvetanje bagrema jer je prva „paša“ bila dovoljna samo za njihov opstanak.

„Klima se promenila i pčele se sada moraju seliti da bi im se obezbedili uslovi da uzmu nektara za svoj opstanak, ali i da proizvedu viškove za ljudsku ishranu“, rekao je Živadinović za Betu.

Dodao je da su u nekoliko poslednjih godina velike padavine u vreme cvetanja bagrema kao i ove godine uništile deo cveta bagrema, a niske temperature sprečile izlazak pčela iz košnica.

Da bi pčele prikupili dovoljno nektara potrebno je da noćna temperatura ne bude ispod 10-12 Celzijusovih stepeni, a dnevna ispod 23 stepena a da je vlažnost vazduha visoka.

Živadinović je rekao da je prošle godine bagremov med dostigao istorijsku cenu od 6,7 evra za kilogram ili oko 790 dinara.

„Bagremov med je najtraženiji i lako se proda. Nadamo se da će ta cena ostati i ove godine“, rekao je Živadinović.

On je rekao da je rekordan izvoz meda po količini ostvaren 2013. godine kada je izvezeno 3.300 tona, ali zbog niže cene nego prošle i ove godine nije ostvaren i najveći devizni priliv.

„Srbija je taj rekord ostvarila prošle godine kada je izvezeno 2.700 tona po visokim cenama, što je donelo devizni priliv od oko 15 miliona dolara“, rekao je Živadinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.