U trendu

Pekarski med zbunio kupce

Nacionalna organizacija potrošača Srbije obavestila je potrošače da se u trgovinama širom Srbije prodaje jeftin med koji je, u stvari pekarski, odnosno onaj koji se koristi u pekarskoj industriji i služi samo za kuvanje i pečenje. Ovaj proizvod, ipak, nije deklarisan tako, nego tegla u koju je pakovan izgleda standardno i može potrošače da dovede u zabludu, dok je samo na poleđini navedeno o kakvom medu je reč.

Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača požalili su se kupci koji su tek kasnije shvatili da je reč o pekarskom, a ne o standardnom medu. Proizvod je, inače, jeftiniji od običnog meda za trećinu.

U NOPS-u kažu da je problem i to što je reč o proizvođaču koga je inspekcija do sada u više navrata sklanjala sa tržišta zbog prodaje meda koji nije usklađen sa pravilnikom.

– Smatramo da ovakav vid obeležavanja (pošto je samo na poleđini istaknuto da je reč o pekarskom medu) nije u skladu sa zakonom i direktno dovodi potrošače u zabludu prilikom kupovine i načina konzumiranja proizvoda. Uputili smo dopis Veterinarskoj inspekciji i zatražili da reaguju – kažu u ovoj organizaciji.

Prema novom Pravilniku o kvalitetu meda i drugih proizvoda od pčela koji je stupio na snagu 1. januara, svi ovi proizvodi koji se stavljaju u promet, moraju da budu označeni i deklarisani u skladu sa ovim, kao i posebnim propisom kojim se uređuje deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane.

Deklaracija meda prema pravilniku, za pekarski mora da ima jasno istaknutu oznaku „samo za kuvanje i pečenje“ i to u neposrednoj blizini naziva proizvoda, obeleženo na isti način kao i naziv, kako bi potrošači bili detaljno informisani pre kupovine i ne bi bili dovedeni u zabludu.

Industrijski med je, kako kažu u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, pojam koji se u javnosti pogrešno tumači. Oni kažu da se medom ne sme nazivati ništa što nije od pčela. Pa i takozvani industrijski ili pekarski med mora biti od pčela.

– To je med koji se dominantno koristi u pekarskoj industriji za kuvanje i pečenje i tako mora biti označen. On se od običnog meda razlikuje po tome što je u procesu proizvodnje, recimo, greškom pregrejan, pa je tako oštećen jer su uništeni biološki sastojci koje pčele ugrađuju, povišen nivo hidroksil-metil-fosforola ili smanjen nivo dijastaze, ili drugih enzima. Mi ćemo stalno ukazivati i državi i javnosti na to da na tržištu imamo samo pčelinji med – kažu u ovoj organizaciji.

Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane propisuje da proizvođač mora da deklariše proizvod na način kojim se ne obmanjuje krajnji potrošač, a naročito u pogledu karakterističnih osobina hrane, njene prirode, identiteta, svojstava, sastava, količine, trajnosti, porekla i načina proizvodnje. Nije dozvoljeno ni da se hrani pripisuju osobine i svojstva koje ne poseduje i potenciranjem karakteristika hrane, koje poseduje i druga hrana iste vrste, kažu u NOPS-u.

(J. Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)