Peking pojačava napore da podstakne digitalnu ekonomiju

Dodata vrednost digitalne ekonomije Pekinga dostigla je 918,05 milijardi juana (oko 127,5 milijardi američkih dolara) u prvoj polovini 2023. godine, što predstavlja rast od 8,7 odsto na godišnjem nivou i čini 44,5 odsto bruto domaćeg proizvoda glavnog grada Kine, saopštile su lokalne vlasti.

Digitalna ekonomija je postala najdinamičniji pokretač novog rasta i novi motor za razvoj visokog kvaliteta u Pekingu, rekao je Vang Lei, zamenik šefa pekinškog opštinskog biroa za ekonomiju i informacione tehnologije.

Vang je dodao da je Peking usvojio i primenio niz politika i propisa kako bi dodatno podstakao razvoj digitalne ekonomije, prenosi agencija Sinhua.

U 2022. godini, obim kineske digitalne ekonomije porastao je na 50.200 milijardi juana. Udeo digitalne ekonomije u bruto domaćem proizvodu Kine porastao je na 41,5 odsto, što je čini važnim motorom za stabilan rast i transformaciju.

Trenutno zemlje širom sveta ubrzavaju razvoj ključnih oblasti digitalne ekonomije i aktivno koriste razvojne mogućnosti u oblastima kao što su digitalne tehnologije i industrije, industrijska digitalizacija i elementi podataka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.