Pens: Era ekonomske predaje SAD-a je završena

VAŠINGTON – Potpredsednik SAD-a Majk Pens poručio je danas da je era ekonomske predaje završena, potvrđujući nepopustljiv stav Amerike u trgovinskom ratu sa Kinom.

Pens je, u izjavi za CNBC, rekao da Sjedinjene Države u trgovini sa Kinom ne samo da beleže deficit od 500 milijardi dolara, već i gube gotovo isto toliko godišnje zbog, kako je naveo, krađe američke intelektualne svojine.

„Predugo su jedna administracija za drugom, i republikanska i demokratska administracija, bile spremne da prihvate neverovatno nepovoljne uslove po američke radnike i američka radna mesta u ime trgovine sa Kinom“, ocenio je Pens.

„Ti dani su završeni. Mi ćemo i dalje ostati pri čvrstom stavu. Američki narod može da bude siguran da će predsednik Tramp i dalje imati čvrst stav“, rekao je potpredsednik SAD.

Pens je dodao i da su Trampovi potezi u pregovorima sa Kinom „odbrana američke ekonomije i američkih interesa“ i izrazio je uverenje “da snažan stav koji je zauzeo (Tramp) ima uticaja na kinesku ekonomiju“.

NJegovi komentari su usledili nakon što su zamenici trgovinskih pregovarača SAD i Kine, posle dva meseca, obnovili pregovore „oči u oči“.

Američki deficit u robnoj razmeni sa Kinom iznosio je 419,2 milijarde dolara 2018. godini, što je rast od 11,7 odsto u odnosu na 2017. godinu, prema podacima američke statistike. Vašington optužuje Peking za krađu intelektualne svojine, što Kina stalno kategorično negira, a oba ova problema su glavne teme trgovinski pregovora između dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.