U trendu

Pentagon uklanja kineski Sjaomi sa „crne liste“

VAŠINGTON – Američko Ministarstvo odbrane ukloniće kinesku korporaciju Sjaomi sa vladine „crne liste“, čime se otvara put budućim američkim ulaganjima u ovu pekinšku kompaniju koja proizvodi pametne telefona, izveštava Rojters .

U sudskoj odluci, na koju se poziva britanska agencija, navodi se da će dve strane dogovorom rešiti aktuelnu parnicu bez daljeg sudskog spora, kako bi se okončao kratak i kontroverzni sukob između kineske hardverske kompanije i Vašingtona.

Portparolka kompanije Sjaomi je izjavila da uprava pažljivo prati najnoviji razvoj događaja, ne iznoseći detalje.

Akcije Sjaomija skočile su za više od 6,0 posto na berzi u Hong Kongu pošto se vest o ovoj odluci brzo proširila.

Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane nisu bili dostupni za komentar.

Ranije ove godine, Pentagon je, pod administracijom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, objavio da je ova firma povezana s kineskom vojskom i stavio je na tzv. listu entiteta koja ograničava američka ulaganja u kompaniju.

Slična ograničenja uvedena su za još sedam kineskih kompanija.

Sjaomi je nakon toga podneo tužbu protiv američke vlade, ocenjujući njenu odluku „nezakonitom i neustavnom“ i negirajući bilo kakve veze sa kineskom vojskom.

U martu je, pod novom administracijom predsednika DŽoa Bajdena, savezni sudija privremeno blokirao primenu „crne liste“, pozivajući se na „duboko neutemeljen“ postupak američke vlade o stavljanju Sjaomija pod zabranu.

Rojters dodaje da, nakon ove pobede Sjaomija, i druge kineske kompanije koje se nalaze na „crnoj listi“ razmatraju podnošenje sličnih tužbi

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.