U trendu

Peskov: Evropi će jednog dana biti potreban Severni tok 2

MOSKVA – Rusija se ne nada da će pokrenuti gasovod Severni tok 2 u skorije vreme, ali je uverena da će Evropi jednog dana biti potreban taj gasovod, bez obzira na to šta govore sada, saopšteno je danas iz Kremlja.

„Infrastruktura tog gasovoda je spremna i neko vreme će u radnom stanju ležati na dnu mora. Baš taj projekat će Evropi biti potreban jednom, šta god da kažu. Za sada nema nade (za pokretanje)“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Berlin je zaustavio sertifikaciju tog gasovoda, koji ide po dnu Baltičkog mora i koji je dizajniran da udvostruči isporuke ruskog gasa direktno do Nemačku, nakon što je Moskva zvanično priznala nezavisnost dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini i pokrenula specijalnu vojnu operaciju u toj zemlji.

Evropska komisija je u sredu predstavila plan vredan 210 milijardi evra (220 milijardi dolara) u nastojanju da okonča oslanjanje Evrope na ruska fosilna goriva do 2027. i da ubrza prelazak na zelenu energiju.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao je danas da će Rusija preusmeriti energente koje Evropa odbije u druge regione sveta, uključujući Aziju, dodajući da će kupci na zapadu skuplje plaćati isporuke neruske energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar