U trendu

Peskov: RUS ima dovoljno alata da umiri volatilnost na berz

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija stvorila dovoljno bezbednosnih instrumenata da prevaziđe volatilnost na berzi i da će „emocionalna” reakcija finansijskog tržišta na rusku vojnu operaciju u Ukrajini splasnuti.

„Emocionalna reakcija tržišta, reakcija finansijskog sektora je bila predvidiva. Preduzete su sve neophodne mere kako bi period takvog emocinalnog reagovanja trajao što je moguće kraće“, rekao je Peskov, prenosi Tas s.

Ruska agencija dodaje da se rublja oporavila od jutrošnjeg istorijskog pada prema dolaru i evru na Moskovskoj berzi, nakon što je centralna banka najavila da će početi sa intervencijama na deviznom tržištu kako bi podržala domaću valutu i stabilizovala finansijski sektor

Na trgovanju u 13:24 časova po moskovskom vremenu, dolar se menjao za 84,25 rubalja u odnosu na nivo od 89,6 rubalja zabeležen prepodne.

Kurs rublje se oporavio i prema evru na 94,05 rubalja, nakon jutrošnjeg pada na 99,99 rubalja za evro.

Zbog pada rublje i cena akcija sve trgovinske aktivnosti na Moskovskoj berzi su danas obustavljene.

Trgovanje akcijama je prebačeno na format diskretne aukcije, rekao je predstavnik pres službe Moskovske berze za Tas s. Reč je o posebnom formatu trgovanja, koji berza koristi u slučajevima obustave trgovanja usled velikih oscilacija cena imovine, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.