U trendu

Peskov: Tehnicki razlozi koče veći protok gasa kroz S. tok 1

MOSKVA – isključivo tehnički razlozi sprečavaju veće pumpanje gasa kroz gasovod Severni tok 1, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ogovarajući na novinarsko pitanje zašto taj gasovod ne radi punim kapacitetom.

„Treba pažljivo da pročitate izjave ruskog predsednika Vladimira Putina u Teheranu. On je apsolutno detaljno objasnio koliko je kompresorskih stanica potrebno, koje je probleme rešio Simens i šta je izazvalo situaciju da je nemoguće povećati pritisak za 100 odsto. To su tehnički razlozi i nemogućnost pravilnog tehnološkog održavanja“, rekao je Peskov novinarima, prenosi Tas s.

Snabdevanje Evrope gasom preko Severnog toka 1 nstavljeno je jutros u 7:00 časova po moskovskom vremenu nakon završetka godišnjeg remonta. Prema podacima kompanije Nord Strim AG, operatera gasovoda, pumpanje gasa je već dostiglo 40 posto maksimalnog kapaciteta, kako je ranije i najavljeno.

Od sredine juna ovaj gasovod radi sa 40 procenata u odnosu na maksimalan kapacitet zbog odlaganja Kanade da vrati gasnu kompresorsku jedinicu koju je nemački Simens poslao na servisiranje u Montreal. Kao razlog zadržavanja te opreme Kanada je navela sankcije uvedene protiv Rusije.

Ruski predsednik Putin je anije izjavio da će, ako turbina za Severni tok 1 ne bude vraćena Rusiji, samo 30 miliona kubnih metara gasa dnevno moći da se pumpa ovim cevovodom umesto dosadašnjih 60 miliona kubnih metara. On je skrenuo pažnju da krajem jula „treba da se pošalje još jedna turbina” na redovno održavanje“.

Kanada je 9. jula, posle brojnih zahteva, odlučila da vrati turbinu u Nemačku, ali tačan datumi povratka još nije poznat.

Gasprom do sada nije dobio dokumenta od Simensa o vraćanju turbine i poslao je novi zahtev nemačkoj kompaniji, u kojem je podsetio da gasna oprema nije obuhvaćena sankcijama i upozorio da će od predstojećeg remonta drugih turbina zavisiti bezbedan rad Severnog toka 1, prenosi Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar