U trendu

Pet miliona evra za razvoj trening centara za zeleznice

BEOGRAD – Pet miliona evra biće uloženo u nabavku najsavremenije opreme za praktičnu obuku budućih mašinovođa Železničke tehničke škole i Visoke železnicke škole u Beogradu, poručilia su danas ministri saobraćaja i prosvete, Tomislav Momirović i Branko Ružić na potpisivanju Memoranduma o saradnji na razvoju trening centara u železničkom i vazdušnom saobraćaju.

Cilj potpisivanja ovog značajnog memoranduma je ubrzanje saradnje sa preduzećima u oblasti železnickog saobraćaja i prema njihovim potrebama kreiranje i implementacija novih profila u obrazovni sistem u okviru železnickih škola u Beogradu.

Tim povodom, Vlada Srbije donela je odluku o formiranju trening centara za razvoj železničkog saobracaja pri Železničko tehničkoj školi, koji će biti prepoznat ne samo u Srbiji nego i u regionu.

„Investicije koje Vlada Srbije trenutno sprovodi u železničku infrastrukturu i nabavku novih vozova nisu viđene više od 50 godina. Srbija je trenutno u procesu izgradnje potpuno nove železnicke infrastrukture“ kazao je Momirović.

On je istakako da je cilj da đaci koji će pohađati železničke škole dobiju priliku da uce i budu spremni za upravljanje najsavremenijim brzim vozovima, kao i da održavaju modernizovane pruge i učestvuju u železničkim preduzećima.

„Mi sa ovim investicijama omogućavamo da vratimo železnicu onde gde je bila nekada, na mesto koje ona u svim razvijenim evropskim državama sada zauzima. Ovaj memorandum je jedna od najvažnijih stvari kako bismo mi potrebe za kadrovima u železnici mogli da proizvedemo. U narednim godinama ćemo u tu školu uložiti pet miliona evra“ rekao je Momirović.

Ružić je rekao da se u obrazovanje kadrova za potrebe železnice od naredne godine uvodi dualno obrazovanje koje podrazumeva i učenje kroz rad u kompanijama železnice Srbije.

On je naveo da je plan da u narednom periodu se sprovede nabavka najmodernijih stacionarnih simulatora cele kabine za upravljanje vozovima za mašinovođe, kako na železnici, tako i u tramvajskom saobraćaju i da su takvi simulatori pandan već poznatim simulatorima koje koriste piloti Er Srbije i kakve ima Vazduhoplovna akademija.

„Dugo godina obrazovanje kadrova u oblasti žlezničkog saobraćaja pratilo je ono što su bile potrebe naš železnice. A svi znamo kakav je naš železnički saobracaj bio. Međutim, železnički saobraćaj u Srbiji danas živi svoj preporod, a obrazovni sistem taj preporod prati i u njemu aktivno učestvuje.
Zato u obrazovanje kadrova za potrebe železnica od naredne godine uvodimo dualno obrazovanje, koja podrazumeva i ucenje kroz rad u kompanijama Železnica Srbije“, naveo je on.

Zato i ćemo osnovati moderan trening centar sa najsavremenijom opremom koja će omogućiti realizaciju praktične nastave i obuku kadrova, ne samo za potrebe srpske železnice, već i za obuku kadrova iz regiona, poručio je Ružić.

„Cilj je da u naš obrazovni sistem uvedemo najnovije svetske tehnologije i prakse u domenu obuke, licenciranja i promocije obrazovnog profila za mlade ljude koji upisuju srednju ili višu železničku školu u Beogradu i da im pružimo najnoviju opremu i nastavna ucila koja su dostupna u svetu. U razvoj i najmoderniju opremu ovog trening centra Ministarstvo prosvete će uložiti pet miliona evra“, kazao je ministar.

Savremeni uređaji će, kako je naveo, omogućiti da Srbija zasluženo zauzme prvo mesto u regionu u domenu obuke kadrova u šinskom saobracaju i lidera u novim tehnologijama za brze pruge Srbije, a dualno obrazovanje će dobiti novu komponentu koja će dati nove generacije obučenih mladih ljudi za naše kompanije koje se bave šinskim prevozom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.