U trendu

Pijace Srbije: Fiskalni račun se ne izdaje za voće i povrće

BEOGRAD – Poslovno udruženje „Pijace Srbije“ je u današnjem saopštenju izdatom zbog, kako se navodi, niza netačnih i zbunjujućih informacija koje prate aktuelne proteste pijačnih prodavaca, naglasilo da registrovani poljoprivredni proizvođači, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode nisu obveznici fiskalizacije.

“ Nije tačno da će kupci čekati fiskalni račun za vezu šargarepe, kilogram krompira ili bilo koje povrće, voće ili drugi proizvod poljoprivrednika koji ga prodaje na nekoj od pijaca u Srbiji. Fiskalizacije su oslobođene i delatnosti koje se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, a fiskalne kase su obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju robu široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza“, navodi se u saopštenju ovog udruženja.
Dodaju da oni pijačnim prodavcima koji su obveznici e-fiskalizacije ne osporavaju ni pravo na drugačije mišljenje, niti da zbog toga protestuju, ali apeluju na njih da svoje aktivnosti sprovode u skladu sa propisima i ne ugrožavaju svakodnevno funkcionisanje pijaca.

“ Verujemo da nam je zajednički cilj da pijace sačuvamo kao mesta na kojima će se građani Srbije i dalje sa zadovoljstvom snavdevati kvalitetnim životnim namirnicima domaćeg porekla i drugim artiklima široke potrošnje“, navode iz Pijaca Srbije.
Ističu da oni više od godinu dana redovno prate proces priprema za primenu Zakona o fiskalizaciji na pijacama i da su u saradnji sa udruženjima za komunalne delatnosti i trgovinu Privredne komore Srbije, organizovali i više sastanaka sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave kako bi se zainteresovani bolje informisali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.