U trendu

Piloti Lufthanze u štrajku, otkazano stotine letova

FRANKFURT – Piloti Lufthanze stupili su danas u štrajk, primoravši nemačku avio-kompaniju da otkaže stotine letova.

Lufthanza je saopštila da je danas otkazala oko 800 letova iz Frankfurta i Minhena, što je pogodilo 130.000 putnika, i da čini sve da posledice štrajka svede na minimum, prenosi Rojters.

Sindikat letačkog osoblja Vereinigung Cockpit (VC) pozvao je više od 5.000 pilota Lufthanze da stupe u 24-časovni štrajk navodeći da je poslednja runda pregovora o zaradama propala.

Štrajkovi i nedostatak osoblja već su primorali nekoliko avio-kompanija, uključujući Lufthanzu, da otkažu hiljade letova ovog leta, što je dovelo do dugih redova na najvećim aerodromima i izazvalo frustracije kod ljudi koji žele da ponovo da putuju nakon restrikcija zbog pandemije korona virusa.

Sindikat VC zahteva povećanje plata od 5,5 odsto ove godine i automatsku kompenzaciju inflacije, kao i bolje uslove za pilote početnike.

Lufthanza je saopštila da bi ispunjavanje zahteva sindikata povećalo troškove 40 odsto ili oko 900 miliona evra u naredne dve godine.

Avio-kompanija je ponudila ukupno 900 evra veće osnovne plate mesečno u dve faze tokom 18 meseci, što bi, kako je navedeno, rezultiralo sa više od 18 odsto većom platom za poslove početnika i 5 odsto većom platom za više pozicije.

Zahtevi sindikata podudaraju se sa rastom cena energenata i hrane i dolaze u trenutku kada je inflacija u Nemačkoj porasla na najviši nivo u poslednjih gotovo 50 godina.

Prošlog meseca rukovodstvo Lufthanze postiglo je dogovor o platama sa neletačkim osobljem, nakon štrajka koji ju je primorao da otkaže više od 1.000 letova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.