U trendu

Pirot dobija sistem za prečišćavanje otpadnih

PIROT – U prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića u Pirotu je danas potpisan ugovor o izgradnji centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vredan 16.2 miliona evra.

Potpisivanju su prisustvovali i direktor Kancelarije nemačke KFW razvojne banke u Beogradu Rojdiger Hartman i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Momirović je zahvalio svima koji su radili na ovom projektu, posebno KFW banci i Hartmanu za obezbeđivanje 274 miliona evra za prioritetne investicije u 34 grada Srbije.

Momirović je istakao da je za Grad Pirot do sada obezbeđeno 3.3 miliona evra za izgradnju fabrike za prečišćavanje vode i za rekonstrukciju vodovodne mreže.

„Danas smo potpisali ugovor vredan 16.2 miliona evra za izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju i proširenje postojeće kanalizacione mreže. Postojeći kanalizacioni sistem u Pirotu i većem delu Srbije nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda što znači da se otpadne vode direktno izlivaju u Nišavu i druge reke. Kada izgradimo ovo postrojenje, ova ružna slika će postati prošlost i imaćemo čistu ekološku situaciju kao u zemljama Zapadne Evrope“, rekao je Momirović.

Gradonačelnik Vasić je rekao da je ovo veliki dan za Pirot, koji će posle realizacije ovog projekta biti grad koji ispunjava sve ekološke standarde koje ispunjavaju gradovi ove veličine u EU.

Podsetio je da je u projekte ekologije u Pirotu uloženo oko pet miliona evra, od čega je 3.5 obezbedila EU.

„Konkretno, ovaj projekat vezan za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda vredan je blizu 16 miliona evra. Pored postrojenja biće izgrađena i linija za mulj i solarno sušenje mulja, modernizovaće se deo sistema vodovodne i kanalizacione mreže i kada je o ekologiji reč, bićemo grad koji poštuje evropske standarde“, rekao je Vasić.

Istakao je da je Pirod grada sa najboljim vodosnabdevanjem, 100 posto teritorije grada je pokriveno urednim vodosnabevanjem, u šta je, kazao je, uloženo šest miliona evra u proteklih desetak godina.

Kada je o kanalizaciji reč, Vasić je rekao da je oko 98 procenata gradske teritorije pokriveno, sagrađeno je 35 kilometara nove kanalizacione mreže, u koju su ugrađena i mnoga sela.

Izgrađena su, dodao je, i dva mala postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Direktor Kancelarije KFW banke Hartman kazao je da KFW banka podržava Srbiju na njenom putu ka EU duže od 20 godina.

„Nama je veoma važan održiv urbani razvoj, kao i održivo vodosnabdevanje, tretman i odvođenje otpadnih voda. Širom Srbije smo uložili preko 200 miliona evra kako bi sve ove investicije i realizovali“, rekao je Hartman.

Istakao je da je ovo već šesti program u okviru ove saradnje i od svojih kolega sam dobio informacije da je Pirot, koji je učestvovao i u okviru Programa 2, veoma uspešno ispunio zadatke i ostvario ciljeve. „Uspešna saradnja se ovim programom nastavlja“, rekao je Hartman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar