Pirot šije za elitne evropske modne brendove

PIROT – Kompanija „Makaron moda“, nakon Velike Plane otvara pogon i u Pirotu, gde planira da uposli čak 580 radnika u pogonima nekadašnje fabrike „Sarlah“.

Probna proizvodnja u Toj kompaniji u Pirotu uveliko je u toku, trenutno radi oko 200 radnika, a u toku je obuka radnika u pogonu u Velikoj Plani.

Kako je istakao savetnik u kompaniji „Makaron moda“ Nenad Perić, ova investicija realizovana je zahvaljujući podršci pre svega Predsedništva Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, a značajnu podršku pružio je i Grad Pirot.

„Do sada je u opremu investirano 565.000 evra, ukupno će oprema koštati preko 800.000 evra, jer je reč o potpuno novoj opremi kako bi se proizvodnja odvijala na najvećem nivou i bez zastoja. Proizvodnja se odvija za poznate svetske brendove gde je konkurencija izuzetno oštra“, kazao je Perić novinarima.

On je dodao da je Makaron moda stekla veliki autoritet i to je bio razlog za proširenje proizvodnje ovde u Pirotu, gradu koji očekuje da može ostvariti svoje poslovne ciljeve, s obzirom na tradiciju tekstilne industrije.

Vlasnik kompanije Safet Saglam kazao je da će do kraja godine u Pirotu biti zaposljeno 300 radnika, naredne godine 400, a za dve godine biće posla za 580 radnika.

„U Pirot smo došli zbog činjenice da grad ima iskusne tekstilce i ovde ćemo raditi tešku konfekciju i sportsku konfekciju“, kazao je Saglam.

Pogone je danas obišao i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji je istakao ogromno zadovoljstvo zbog dolaska investitora iz Turske u Pirot i činjenice da će biti posla za veliki broj radnika.

„Impresioniran sam onim što sam video. Objekat se i dalje gradi i proširuje, a probna proizvodnja počela je sa blizu 200 radnika. Radnici su zadovoljni uslovima. Ovde se šije za evropske modne brendove, za lidere modne industrije i ceo ovaj prostor kada se adaptira biće na 5.000 kvadrata“, kazao je gradonačelnik Vasić nakon obilaska pogona.

Prema njegovim rečima, ovo predstavlja oživljavanje tekstilne industrije u Pirotu posle odlaska „Prvog maja“ u stečaj.

„Posebno raduje da će plata biti iznad proseka za ovu branšu – 20 posto veće od minimalca“, rekao je on.

Po Vasićevim rečima, u narednom periodu u Pirotu će biti na stotine novih radnih mesta jer osim „Makaron mode“, i francuski gumarski gigant „Tigar Tajers“ uposliće još 300 novih radnika, a posla će biti u još nekoliko manjih firmi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.