U trendu

Pismo o namerama pred dolazak DFC-a i razgovore o autoputu

KRUŠEVAC – Pismo o namerama koje su potpisali DFC i američka Exim banka tehnički je dokument, koji prethodi otvaranju regionalne kancelarije DFC – a u Beogradu i razgovorima o nastavku finansiranja autoput Niš-Merdare -Priština, izjavila je danas Tanjugu potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ona ističe da to nije sporazum, pošto nema obavezujući karakater, već pismo o namerama američke Međunarodne finansijske razvojne korporacije (DFC) i Izvozno-uvozne banke SAD (EXIM), koji se odnosi na Beograd i Prištinu i fianansiranje autoputa.

Mihajlović navodi da je finansiranje autoputa Niš – Merdare – Priština obezbeđeno za prvu deonicu od Niša do Pločnika od 33 km i da se sada razmatra kako će biti finansiran preostali deo čija je vrednost 800 miliona evra, ako se ide na gradnju autoputa u punom profilu (sa ukupno šest traka).

Dodaje da će finasiranje ići preko američkog fonda za razvoj, kao i da je u njegovom nadzornom odboru državni sekretar SAD Majk Pompeo, ali i svi ostali ljudi koji su direktno vezani za predsednika Donalda Trampa.

Mihajlović kaže da se američka Eksim banka pojavljuje u gotovo svim zemljama sveta, kao i da je Srbija već pregovarala sa tom bankom u vezi sa izgradnjom Moravskog koridora, to jest autoputa od Preljine do Pojata.

„Na taj način biće podržane investicije američkog fonda za razvoj, koji nam dolazi naredne sedmice u Beograd da otvori regionalnu kancelariju. Imaće podršku svoje Eksim banke koja, inače, radi u 164 zemlje sveta, sa portfolijom investicija izvan Amerike većim od 40 milijardi dolara“, navela je ministarka.

Dodaje da, sa druge strane, američki fond za razvoj ima portfolio u svetu veći od 60 milijardi dolara.

Mihajlović ističe u izjavi za Tanjug da sve to pokazuje da Srbija ima stabilne finansije i dobro okruženje za investiranje, s obzirom da takvi investitori ne dolaze u zemlje koje nisu sigurne.

To će privući i sve druge investitore iz celog svega“, kaže Mihajlović i dodaje da je nama poterban američki kapital.

Novi autoput bi trebalo da poveže Niš i albansku luku Drač, a deo od Niša do Merdara biće dug 77 kilometara.

Trasa budućeg autoputa ide od Merošine (Niša), zatim Topličkim okrugom pored Prokuplja, Beloljina, Pločnika, Kuršumlije do Merdara.

Prva deonica koja će se graditi od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometra vredna je 255 miliona evra i za to je već obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana (WBIF), rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva.

Takođe, zajam od 85 miliona evra Evropske banke za obnovu i razvoj tek treba da bude popisan, a ostatak će biti finansiran iz budžeta Srbije.

Ranije je procenjeno da će za deo od Plocnika do Merdara u dužini od 44 kilometra biti potrebno oko 570 miliona evra.

Značaj autoputa je što će povezati oko pola miliona građana koji žive u Pirotskom, Nišavskom i Topličkom okrugu, a kod Niša će se povezati na Koridor 10 i omogućiti Srbiji izlazak na albansku luku Drač na Jadranskom moru.

Autoput Niš – Merdare – Priština biće deo „indikativne-osnovne transportne mreže Evropske unije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.