U trendu

PKB ima dobru budućnost, neki broj uginuća krava očekivan

BEOGRAD – Ulaganja u PKB su do sada bila 75 miliona evra i možemo da računamo na dobru budućnost ovog poljoprivrednog kombinata, rekao je danas u izjavi za Tanjug ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Povodom informacija, koje su se proteklih dana pojavile o lošem tretmanu krava muzara na farmama PKB-a, on je rekao da se u poljoprivrednoj proizvodnji izvestan stepen mortaliteta muznih krava – podrazumeva.

„Što se tiče performansa koji je izveden sa kravama ispod one strehe, na 6.800 muznih krava mora da se uvek pojavi jedan deo krava koji po prirodi procesa odumire. Pa u mestima sa 10-15 hiljada stanovnika desi se da umre neki čovek. Pokušavaju da postave kao standard nešto, a stepen mortaliteta je takav da se u teoriji podrazumeva u ovakvoj vrsti poljoprivredne proizvodnje“, rekao je Nedimović.

Poručio je da je trebalo da gledaju PKB iz vremena kada su oni upravljali njime, a pre svega iz vremena kada je gradonačelnik bio Dragan Đilas.

„U to vreme je PKB imao 60 miliona evra duga, a skoro sedam miliona duga za porez na imovinu prema građanima Beograda“, rekao je Nedimović i konstatovao da je tada PKB bio devastiran.

„Očigledno zaboravili kada su oni upravljali procesima, šta se tamo dešavalo… Pa nije se dovodila u pitanje smrtnost krava, nego da li će neko da pogine na farmi s obzirom na devastiranost objekata“, rekao je on.

Ministar Nedimović istakao je da je od privatizacije u PKB uloženo 75 miliona evra.

„Izgrađena je fabrika stočne hrane koja bi trebalo na jesen da bude otvorena, ulagano je u sisteme za navodnjavanje, nova mehanizacija je kupljena“, rekao je on

Dodao je da se PKB vodi na potpuno drugačiji način nego pre privatizacije.

„Prinosi su veći ove nego bilo koje godine, i finansijski rezultati PKB-a su takvi da možemo da računamo na dobru budućnost ovog poljoprivrednog kombinata“, zaključio je Nedimović.

On je dodao da napadi oko PKB-a predstavljaju politizaciju, a odbornike Đilasove stranke iz prošlog saziva skupštine Beograda pozvao da se odluče – da li su sindikalisti ili političari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.