U trendu

PKS: 2023. će biti godina ženskog preduzetništva

BEOGRAD – Naredna, 2023. biće godina ženskog preduzetništva kada očekujemo realizaciju velikih inicijativa, kao i pokretanje novih, kako bismo više žena ohrabrili da pokrenu svoj biznis, najavila je danas direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić, saopštila je PKS.

Ona je na svečanoj sednici Sekcije za žensko preduzetništvo PKS predstavila rezultate aktivnosti u proteklom periodu i istakla tri najvažnije inicijative koje su pokrenule članice Sekcije za žensko preduzetništvo PKS, a koje je Vlada Srbije prepoznala i realizovala.

„Prva je da su prošle godine startovali programi za finansiranje namenjeni posebno ženama preduzetnicama, druga inicijava je da Srbija od 1.juna ove godine vodi rodno senzitivnu statistiku, a treća i najvažnija jeste da će od 1. marta, a možda i od 1. januara 2023. biti izjednačena prava preduzetnica sa ostalim ženama kada je reč o trudničkom odnosno porodiljskom bolovanju“, istakla je Simanić.

Podsetila je da je Privredna komora podržala akciju Ministarstva privrede „Žene su zakon“, koja će, prema njenim rečima, biti dodatna podrška i podsticaj damama da pokreću sopstveni posao.

Navela je da je danas u vlasništvu žena oko 35 odsto kompanija, a da je cilj da ih bude još više.

Sumirajući rezultate aktivnosti pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović je rekla da je vidljiv pomak u ženskom preduzetništvu i da dame više ne kreću u biznis iz nužde već da je to preduzetništvo šansi.

„Država je prepoznala žensko peduzetništvo kao razvojnu šansu“, dodala je ona.
Preduzetnicama se putem video linka obratila počasna članica Sekcije za žensko preduzetništvo, princeza Dubaija šeika Amal Rašid Al Maktum i poželela puno uspeha u radu, pružajući podršku ženskom preduzetništvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.