U trendu

PKS i Departman za razvoj Ohaja potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti ekonomije

Privredna komora Srbije (PKS) i Departman za razvoj Ohaja (ODD) potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti ekonomskog razvoja sa ciljem jačanja i unapređenja privrednih veza dveju država.

Memorandum su u PKS potpisati direktor direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihajlo Vesović i direktorka Departmana za razvoj Ohaja Lidija Mihalik.

Direktor direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihajlo Vesović rekao je da višegodišnja vojna saradnja Srbije i Ohaja ovim sporazumom dobija novu „civilnu dimenziju“.

„Ovo je važan dan za bilateralne, ekonomske, američko-srpske odnose jer je ovo prvi zvanični dokument koji je PKS potpisaja sa ekonomskom institucijom iz SAD“, rekao je Vesović.

Dodao je da je memorandum važna poruka i za američke investitore i za srpske privrednike, jer će značiti veću podršku, više informacija.

Vesović očekuje i da bi naredne godine velika privredna delegacija iz Srbije mogla da ode u Ohajo, kao i da tamošnji privrednici posete Srbiju.

„Ekonomski odnosi Srbije i SAD su veoma specifični. Dominira sektor usluga. Naš izvoz beleži suficit u razmeni sa SAD, ali specifično za Ohajo je dobra dugoročna politika razumevanja i saradnje“, rekao je Vesović.

On smatra da će ovaj sporazum pomoći da se iskoristi pun potencijal za saradnju i da se poveća broj američkih investicija u Srbiju.

Vesović je podsetio da trenutno u Srbiji posluje više od 600 kompanija iz SAD, koje su do sada uložile oko četiri milijarde evra i u kojima radi više od 20.000 ljudi.

Direktorka Departmana za razvoj Ohaja Lidija Mihalik ocenila je da postpisivanje memoranduma predstavlja otvaranje novog poglavja u saradnji Srbije i Ohaja.

„Sporazum predstavlja temelj za dalju saradnju, za zajednički rad na razmeni ekspertiza i najboljih praksi“, kazala je Mihalik.

Podsetila je da Ohajo i Srbija imaju specijalan odnos, nakon što je 2006. uspostavljena saradnja između Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije.

„To je stvorilo jak temelj da proširimo našu saradnju van borbenog polja“, kazala je Mihalik.

Ona je navela i da se prilikom posete predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić utvrđeno da ima puno potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede, kao i obrazovanja.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je danas u Bogradu „posađeno seme saradnje između Srbije i Ohaja u ekonomskoj sferi“.

„Ovo partnerstvo koje je danas potpisano donosi nove investicije, razmenu iskustva i priliku da ekonomsku saradnju dovedemo na novi nivo“, kazao je Đurić.

Dodao je da su SAD za Srbiju postale partner broj jedan kada je reč o uslugama.

„Uveren sam u to da će u narednim godinama to prvo mestio postati rezervisano za druge oblasti i da će Srbija da se brže razvija sarađujući sa tehnološki razvijenim, ekonomski potentnim i kadrovski snažnim američkim kompanijama“, naveo je Đurić.

Podsetio je i da sporazum o saradnji u oblasti prosvete, koji je potpisan pre dve godine između Srbije i Ohaja u Kolumbusu, već daje rezultate u saradnji obrazovnih institiucija.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil kazao je da je njemu zapala čast da ohrabri i ostalih 49 država SAD da slede primer Ohaja.

Hil je istakao kako je siguran da će sporazum PKS i Ohaja „doneti samo sjajane rezultate“.

General-major Džon Heris, koji predvodi državnu delegaciju Ohaja u poseti Srbiji, kazao je da je saradnja u vojnoj oblasti Srbije i Ohaja odlična i da nastavlja da jača.

On smatra da će se, danas potpisanim sporazumom, ta saradnje proširiti na razvoj provrednih odnosa, ali i akademskih i odnosa organizacija civilnog društva.

Predstavnici ODD prvi put dolaze u Srbiju u okviru posete Nacionalne garde Ohaja koja tradicionalno u septembru posećuje Srbiju.

ODD je nacionalna agencija Ohaja koja pomaže privrednicima i kompanijama da prošire i internacionalizuju svoje poslovanje, investiraju u inostranstvu, povezuju se sa poslovnim partnerima, učestvuju na sajmovima i drugim svetskim manifestacijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar