U trendu

PKS: Kampanja podrške socijalnom preduzetništvu

ZRENJANIN – Primena Zakona o socijalnom preduzetništvu počeće na jesen ove godine što će biti snažan impuls i podrška razvoju i povećanju broja socijalnih preduzeća u Srbiji, jačanju njihove održivosti, inovativnosti i pozicioniranju na tržištu, rečeno je danas u Zrenjaninu na „Info danu“ posvećenom socijalnom preduzetništvu.

Direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije Branislava Simanić je navela da je, sa ciljem podrške razvoju socijalnog preduzetništva, Parlament preduzetnika PKS odlučio da osnuje Sekciju za socijalno preduzetništvo koja je formirana 6. aprila ove godine.

„Namera nam je da lokalne samouprave, predstavnike poslovne i akademske zajednice, mlade i sve zainteresovane bliže upoznamo sa modelom poslovanja socijalnih preduzeća, mogućnostima njihovog povezivanja, umrežavanja i kooperacija“, rekla je Simanić, navodi se u saopštenju PKS.

S tim u vezi, dodala je da je Sektor preduzetništva PKS u saradnji sa Centrom za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima, kao i sa Sekcijom za socijalno preduzetništvo počeo kampanju organizovanja po lokalnim samoupravama „Info dana“ o socijalnom preduzetništvu.

„Danas smo u Zrenjaninu, a u narednom periodu bićemo i u Pančevu, Beogradu, Kikindi, Vranju i Nišu“, najavila je Simanić.

Predsednik Sekcije za socijalno preduzetništvo Miroljub Nikolić je rekao da novousvojeni pravni okvir o socijalnom preduzetništvu omogućava da socijalna preduzeća dobiju podršku bez obzira da li su registrovani kao preduzetnici, privredno društvo, fondacija, udruženje građana ili zadruga.

„Benefiti Zakona o socijalnom preduzetništvu su pre svega činjenica da je jedan oblik poslovanja dobio zakonski okvir. To znači da će se, sa jedne strane otvoriti određeni lokalni, nacionalni i međunarodni fondovi za ovu oblast i biti značajan izvor prihoda“, rekao je Nikolić.

Dodao je da će to uticati na ispunjenje ekonomskih ciljeva socijalnih preduzeća, te da će osim toga plasman proizvoda i usluga socijalnih preduzeća na ovaj način lakše naći plasman na tržištu.

„Sa druge strane, zakon treba da dovede do razvoja različitih proizvoda i usluga, promovisanja sektora socijalnog preduzetništva, kao i zapošljavanju osoba iz društveno ugroženih grupa“, rekao je Nikolić.

U saopštenju piše da je kao uspešan primer socijalnog preduzeća na skupu u Zrenjaninu predstavljena BIO IDEA za održivi razvoj koja, kako se navodi, još od 2011. aktivno doprinosi razvoju socijalnog preduzetništva u Srbiji.

„Edukujemo, a zatim i umrežavamo teže zapošljive kategorije stanovništva kako bi samostalno pokrenuli preduzetničke radionice za izradu ekoloških sredstava za higijenu. Na ovaj način nastala je i mreža Socijalna franšiza BIO IDEA sapuni, koja osim preduzetnika umrežava i socijalne i poljoprivredne zadruge. Doprinosimo zaštiti životne sredine kroz niz ekološko-tehnoloških inovacija ali i rešavamo egzistencijalne probleme ranjivih grupa stanovništva tako što ih obučavamo da pokrenu svoje biznise“, rekla je direktorka BIO IDEA Sanida Klarić.

Ona je navela da je proizvodnja sapuna od upotrebljenog jestivog ulja jedna od inovacija koja u okviru cirkularne ekonomije omogućava održivost mreže.

„Drago nam je da je PKS i u ovom poduhvatu uz nas i da nam pomaže da opstanemo na tržištu“, dodala je Klarić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar