U trendu

PKS: Novi program podrške transformaciji malih i srednjih preduzeća

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede organizuje „Program podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduzeća“ i pozvao je danas kompanije da konkurišu ostvarujući pravo na subvencije od 6.000 do 12.000 evra.

Ovaj program, koji će biti organizovan treći put, fokusiran je na unapređenje konkurentnosti MMSP i omogućava firmama da uz pomoć eksperata za digitalnu transformaciju poslovanje podignu na viši nivo uvođenjem savremenih alata, navodi se u saopštenju PKS.

Pravo učešća imaju sve kompanije koje zapošljavaju između pet i 249 radnika, a program je otvoren dok se ne potroše sredstva predviđena za subvencije.

Iz PKS-a su saopštili da je digitalna transformacija odlična prilika za mikro, mala i srednja preduzeća da ranim usvajanjem digitalnih tehnologija uvedu inovativne poslovne modele, značajno unaprede radne procese i stvore nove proizvode koji će im obezbediti brži rast i pozicioniranje na novim tržištima.

„To je i prečica za unapređenje komunikacije sa kupcima i dobavljačima, efikasnije planiranje finansiranja, podizanje profitabilnosti, unapređenje digitalnog marketinga i promotivnih aktivnosti“, istakla je PKS.

Kako je objašnjeno, bespovratna subvencija CDT-a do 6.000 evra izjednačena sa iznosom koji je kompanija spremna da investira u procese digitalne transformaciju.

„Ako kompanija investira, na primer 6.000 evra, u kupovinu adekvatnog softvera ili hardvera, onda će joj i CDT opredeliti bespovratnu subvenciju u istom iznosu. Ukoliko se firma odluči za sprovođenje rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji (AI) u tom slučaju ima pravo na bespovratnu subvenciju do 12.000 evra“, rekao je direktor CDT-a Predrag Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar