U trendu

PKS obnovila članstvo u Evropskom udruženju tekstilne industrije i odeće 'Euratex'

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je danas da je obnovila članstvo u Evropskom udruženju tekstilne industrije i odeće „Euratex“, čijih 160.000 kompanija članica dolazi iz 27 zemalja EU, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva, ostvaruju godišnji prihod veći od 162 milijarde evra i upošljavaju više od 1,5 miliona ljudi.

„Prijem u članstvo ‘Eurateksa’ će omogućiti brži pristup domaćim kompanijama iz tekstilnog sektora evropskim fondovima, kao i najnovijim informacijama koje se tiču EU regulativa“, rekla je sekretarka Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS koje broji 2.000 kompanija članica, Milica Ljubojević.

Kako je istakla, zahvaljujući prijemu u „Euratex“, domaćim proizvođačima će na raspolaganju biti i dodatna podršaka ove organizacije u pronalaženju novih poslovnih partnera na evropskom tržištu.

Podseća se da tekstilna industrija Srbije, uključujući industriju odeće, kože i obuće, ima dugu tradiciju i poznata je u svetu, a značajan broj kompanija već sada uspešno sarađuje sa evropskim i svetskim partnerima.

Podaci pokazuju da je domaća tekstilna industrija 2021. godine imala 1.900 aktivnih preduzeća i 6.200 preduzetnika, objavila je PKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.