U trendu

PKS: Odredjene sve aktivnosti za olakšanje poslovanja koje će se sprovesti do samita Otvoreni …

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Milutin Trivunac izjavio je danas da su ministri i predstavnici vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, definisali sve aktivnosti koje će se sprovesti do samita koji se krajem godine održava u Tirani.

Trivunac je, na poslovnom panelu konferencije o „Otvorenom Balkanu“ u Skupštini Srbije, istakao da će te aktivnosti doprineti olakšavanju trgovine, saradnji u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Na prošlonedeljnom sastanku predstavnika tri zemlje u Nišu, na kojem je razgovarano o uskladjivanju propisa, dogovoreno je pored ostalog, kako je naveo, da se do kraja godine radi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, ali i na unapredjenju već postojećih sistema.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je i potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada gradjana tri zemlje, kao i da će do kraja godine sve tri zemlje uvesti sistem gde će sve granične službe raditi bez stajanja.

Direktor Business Development Ernst & Young Vladimir Čupić smatra da inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja pitanje opstanka regiona i da će takvo zajedničko tržište imati vrednost i za ulagače i za gradjane.

„Ukoliko ne uradimo nešto po tom pitanju, doći ćemo u situaciju demografske katastrofe, odnosno da neće imati ko da vozi kamion“, naveo je on.

Čupić je istakao da povezivenje može omogućiti da se utrostruči medjusobna trgovinska saradnja.

Generalni direktor kompanije Koka-kola Helenik za Srbiju i Crnu Goru Svetoslav Atanasov ocenio je da je inicjativa „Otvoreni Balkan“ sjajna platforma za dalji razvoj, koja bi pomogla stabilnosti i predvidljivosti.

Ukazao je kako razume da su politički odnosi opterećeni istorijom, ali i da su sa inicijativom „Otvoreni Balkan“ svi na dobitku.

„Sanitarna inspekcija se čeka od pet dana do dve nedelje za neke proizvode i tada gubimo milion evra godišnje, a ne priznaju se slične inspekcijske provere koje su pre toga uradjene“, naveo je kao primer jedan od problema u poslovanju regiona i istakao da je zato potrebna inicijativa „Otvoreni Balkan“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.