U trendu

PKS: Otvoreni Balkan-Više posla i trgovine, manje birokratije

BEOGRAD – Privreda i građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije uskoro će moći da lakše trguju, putuju, međusobno zapošljavaju deficitarne kadrove i brže se ekonomski integrišu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, istakla je danas Privredna komora Srbije.

Kako se podseća u saopštenju, na Samitu trojice lidera u Tirani danas je potpisano šest trilateralnih i bilateralnih sporazuma čija primena treba da unapredi poslovanje u regionu i ubrza protok ljudi, kapitala, usluga, robe. Svojim potpisima garanciju i podršku da će dogovoreno i potpisano zaživeti u praksi dali su predsednik Alesandar Vučić, premijeri Edi Rama i Zoran Zaev.

„Odgovor politike je ono što je privreda želela i to je zaista pravi dijalog. Danas imamo konkretna rešenja koja štede vreme i novac, i naše privrede čine konkurentnijim na globalnom tržištu. U naredna tri meseca zaživeće zajedničko tržište rada i jedinstvena radna dozvola“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

On je dodao da privrednici očekuju da će se prvi rezultati vrlo brzo pokazati na terenu kroz primenu usaglašenih fitosanitarnih, veterinarskih i drugih sertifikata čime će se smanjiti troškovi poslovanja, a unaprediti konkurentnost kompanija.

„MK Group, kao jedna od vodećih investicionih grupacija u Jugoistočnoj Evropi, podržava sve inicijative čiji je cilj uspostavljanje olakšica u kretanju robe, uvozu i izvozu, kao i smanjenje barijera prilikom poslovanja. Sigurni smo da će sporazumi doprineti ubrzavanju sprovođenja inicijative Otvoreni Balkan“, izjavio je Miloš Mijović, direktor kompanije MK Agriculture.

Istakao je da je agrar jedan od najznačajnijih faktora povezivanja privreda regiona i najavio nastavak ulaganja u savremenu i pametnu poljoprivredu kroz digitalizaciju i inovacije.

U kompaniji Milšped ističu da Otvoreni Balkan i zajedničko regionalno tržište doprinosi jačanju proizvodnih i izvoznih kapaciteta i smanjenju troškova poslovanja kompanija u regionu.

„Region se promoviše kao jedinstvena investiciona destinacija, kompanije nam postaju konkurentnije na evropskom i globalnom tržištu, dobijamo jedinstveno tržište radne snage, međusobno priznavanje AEO autorizacija, kao i jedinstven fitosanitarni i veterinarski sistem provere i brži protok robe na granicama uz rad 24 časa“ istakao je Marko Divljan, direktor Milšpeda u Albaniji.

Slobodan Reljić, menadžer projekata za nova tržišta u kompaniji Delta Agrar naveo je da kompanija uvozi dosta voća i povrća iz Albanije i da će usaglašeni sertifikati znatno pojednostaviti i pojeftiniti ceo proces.

„Kao uvoznici dužni smo da za svaki proizvod koji uvozimo u Srbiju uradimo analizu da je zdravstveno ispravan nakon čega može u promet. Te analize nisu jeftine i olakšice koje donose potpisani sporazumu znatno će smanjiti troškove“, objasnio je Reljić.

Jedinstvene radne dozvole, po njegovim rečima, omogućiće zapošljavanje radnika iz regiona uz dobre dnevnice podsećajući da su angažovali radnike iz Indije.

U Tirani su potpisani Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB.

Vlada Srbije i Savet ministara Albanije potpisali su sporazum o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), kao i Vlada Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS).

Takođe na marginama samita je potpisan Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar