U trendu

PKS pokrenula novi ciklus projekta Prijatelj porodice, prijave do 12. juna

Privredna komora Srbije pokrenula je danas novi ciklusa projekta „Prijatelj porodice“ koji realizuju u saradnji sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju.

Projekat predviđa dodelu priznanja „Prijatelj porodice“ kompanijama koje su prepoznate kao lideri usklađenosti rada i roditeljstva i svojim aktivnostima daju odličan primer stvaranju porodično-prijateljskog okruženja i kvalitetnog usaglašavanja poslovnih aktivnosti i porodičnih obaveza.

Cilj je da se i na ovaj način doprinese podizanju stope nataliteta u Srbiji, boljitku privrede i društva, kao i da se motivišu druge kompanije da slede uspešne primere i pomognu zaposlenima da uklade porodične i radne obaveze.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mihailo Vesović je na konferenciji za novinare povodom novog ciklusa projekta pozvao kompanije da se elektronski prijave do 12. juna, a priznanja će biti dodeljena u septembru ove godine.

„Ova akcija u ovom delikatnom trenutku treba da ukaže na značaj toga kako se kompanije i privrednici odnose prema zaposlenima, da li im omogućuju da  usklade privatni i poslovni život jer trećinu vremena provodimo na poslu“, rekao je Vesović.

Istakao je da je od velikog značaja za kompaniju kako se zaposleni osećaju na radnom mestu, kako im poslodavac pomaže da izađu u susret svojim porodicama.

„Odnos poslodavca prema zaposlenima se odražava ne samo na uspeh kompanije već i na njen imidž, ali utiče i na natalitet, što je od velikog značaja jer  je sada demografsko ograničenje najveće ograničenje za privredni rast i ekonomiju“, rekao je Vesović i dodao da je sada u Srbiji više građana koji su strariji od 65 godine nego onih koji su mlađi od 18 godina.

On je istakao da ne može porodica sama o sebi da brine, kao što ne može ni sama država da brine o porodici.

„U ovu borbu moramo da se uključimo svi, svi delovi društva, pa i privreda kao izuzetno važan deo. Želimo da ukažemo menadžerima i vlasnicima kompanija da profitabilnost nije jedini pokazatelj njihovog uspeha. Zadovoljstvo zaposlenih i njihova privrženost kompaniji direktno utiče na kvalitet kompanija i njihovu atraktivnost na tržištu“, kazao je Vesović.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić je rekla da je dodela priznanja kompanijama „Prijatelj porodice“ jedna od mera kojima se istovremeno podstiče produktivnost kompanija i doprinosi brizi o porodici i poboljšanju demografske slike zemlje.

„Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju će podržati pet malih preduzeća koja će se javiti na konkurs i koja će u svom projektu prikazati koje mere preduzimaju da podrže usklađivanje rada i roditeljstva“, rekla je ona.

Najavila je nove mere pomoći majkama, a jedna od njih će biti da nezaposlena trudnica bude zaposlena majka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.