U trendu

PKS: Skoro 500 kompanija podržava model dualnog obrazovanja

BEOGRAD – Iz godine u godinu sve više kompanija podržava dualno obrazovanje i skoro 500 ih je podnelo zahtev da se uključe u taj obrazovni model u narednoj školskoj godini, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Među kompanijama koje su izrazile interesovanje da se uključe u ovaj model 35 odsto su nova preduzeća koje do sada nisu učestvovala u projektu dualnog obrazovanja, navodi se u sopštenju PKS.

Privreda je preko PKS podnela 878 izjava kojima se izražava spremnost poslodavaca da organizuju učenje kroz rad, a ponuđena su i mesta za 3.600 novih učenika.

U skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju, PKS je dostavila ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Plan za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje za školsku 2022/2023. godinu, a konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja doneće resorno ministarstvo objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem aprila 2022. godine, objašnjava Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra PKS za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike.

Komora je godinama unazad prepoznata kao jedan od ključnih aktera u procesu dualnog obrazovanja, s obzirom da se nova metodologija upisa u srednje škole bazira na potrebama privrede.

U tom smislu, zadatak PKS i regionalnih komora jeste da sagledaju realne potrebe privrede i da zastupaju njene interese tokom upisa obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, dodaje Kovačević.

Za narednu školsku godinu za realizaciju po dualnom modelu biće spremno 67 dualnih obrazovnih profila od kojih je 14 novih između ostalih elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, turistički tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista, tehničar za bezbednost železničkih pruga i dr.

Dualno obrazovanje je najzastupljenije u sektorima metalske i mašinske, posebno auto industrije, zatim prehrambene, tekstilne, drvne industrije, kao i građevinarstva, turizma i ugostiteljstva, trgovine i saobraćaja tj. logistike i špedicije i avio saobraćaja.

Privreda najviše traži profesionalne bravare-zavarivače, industrijske mehaničare, operatere mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i kuvari i konobari.

Traženi su i tehničari mehatronike i za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, kao i mehaničari motornih vozila.

Po dualnom modelu u Srbiji trenutno se obrazuje 8.000 učenika u 150 srednjih škola i 700 kompanija.

Za ovaj vid školovanja prilagođena su 53 obrazovna profila (24 trogodišnja i 29 četvorogodišnjih), koja pokrivaju sve privredne sektore.

Koristi od dualnog obrazovanja za poslodavce su višestruki jer npr. poslodavci koji imaju učenike u dualnom obrazovanju neće imati potrebu da prilikom zapošljavanja novih radnika izdvajaju velika sredstva za organizovanje dodatne obuke za novozaposlene radnike s obbbziirom da buduće zaposlene mogu odabrati među učenicima koji su tokom školovamnja uz rad već stekli potrebna stručna znanja i veštine.

Na taj način se smanjuju troškovi selekcije novih kadrova i skraćuje se vreme uvođenja u posao novih radnika, navodi se u saopštenju PKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar