U trendu

PKS: Snažan rast srpskog izvoza u Sloveniju

LJUBLJANA/BEOGRAD – Srpska privreda beleži snažan rast izvoza u Sloveniju i prema najnovijim podacima Statističkog zavoda Slovenije u sedam meseci ove godine naše kompanije su povećale izvoz za 37 odsto u odnosu na isti period 2020. odnosno sa 324 na 445 miliona evra.

Spoljnotrgovinska razmena Slovenije i Srbije, uprkos pandemiji kovida 19, u 2020. godini ostala je na sličnom nivou kao 2019. godine i iznosi više od milijardu evra, saopštilo je predstavništvo Privredne komore Srbije u Sloveniji.

„Najbolja saradnja između dve zemlje zabeležena je u poljoprivredno-prehrambrenoj i farmaceutskoj industriji. Odnedavno sve je bolja saradnja i u drugim industrijama pa tako na primer, srpske IT firme sa svojim ćerkama firmama iz Slovenije veoma dobro posluju na najzahtevnijim tržištima“, kaže predstavnik PKS u Ljubljani Nikola Papak.

Napomenuo je da je prehrambena industrija i dalje veliki izvozni potencijal Srbije i za to tržište.

U Sloveniji je, prema njegovim rečima, registrovano više od 2.000 kompanija u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih lica iz Srbije.

„Prošle godine je sa Slovenijom trgovalo više od 4.400 srpskih kompanija, a povećava se i broj manjih kompanija iz Srbije koje svoju priliku traže na slovenačkom tržištu. Ukupna vrednost srpskih investicija u Sloveniji dostigla je pola milijarde evra“, kaže predstavnik PKS.

Slovenija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u našoj zemlji, sa uloženih više od milijardu evra, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.