U trendu

PKS: Uvoz azotnih djubriva i bezvodnog amonijaka u Srbiju bez carine u narednih šest meseci

U narednih šest meseci uvoz azotnog djubriva i bezvodnog amonijaka u Srbiju biće oslobodjeni plaćanja carine kako bi se stabilizovalo domaće tržište i obezbedile dovoljne količine tih proizvoda neophodnih za setvu i razvoj poljoprivrede, objavila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

To je, kako je navedeno, rezultat uspešno realizovane inicijative PKS i njenih članica iz Udruženja za hemijsku industriju i Udruženja za biljnu proizvodnju prema Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.

Podseća se da je Vlada Srbije usvojila Odluku o izmenama Odluke o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na odredjenu robu, odnosno za izuzimanje odredjene robe od plaćanja carinskih dažbina u 2022. godini medju kojima su azotna djubriva i bezvodi amonijak.

Izmena odluke je u primeni od 22. januara 2022. godine.

„Odlična je vest da je usvojena ova inicijativa privrede, jer na tržištu Srbije trenutno ne postoji dovoljna količina azotnih djubriva koja se koriste tokom setve. Ovom merom biće omogućen bescarinski uvoz i olakšano snabdevanje poljoprivrednika“, rekao je sekretar Udruženja za hemijsku industriju PKS Dragan Stevanović.

Podsetio je i da je na svetskom tržištu nestašica mineralnih djubriva, a da se zavisnost od uvoza može sprečiti samo ukoliko domaća proizvodnja brže raste od povećanja potrošnje djubriva.

„Treba obezbediti dobru snabdevenost srpskog tržišta mineralnim djubrivima, da bi poljoprivreda mogla da primeni neophodne agromere i da bi se dalje razvijala“, dodao je Stevanović i istakao da je otvorenost srpskog tržišta, posebno za azotna djubriva, jedini način za stabilizaciju i redovno snabdevanje.

Konkurencija će, prema njegovim rečima, poljoprivredi obezbediti najjeftinije, najkvalitetnije i redovno snabdevanje.

Podseća se da u Srbiji postoje tri proizvodjača mineralnih djubriva, Eliksir Prahovo, Eliksir Zorka i PROMIST.

Godišnja proizvodnja dostiže oko 550.000 tona NPK djubriva i izmedju 30.000 i 50.000 tona UAN djubriva.

Srbija u proseku godišnje uvozi 450.000 do 500.000 tona azotnih djubriva i 200.000 do 250.000 tona NPK djubriva, najviše iz Ruske Federacije, Austrije, Rumunije, Madjarske i Hrvatske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar