U trendu

PKS: Uvoz azotnih djubriva i bezvodnog amonijaka u Srbiju bez carine u narednih Ε‘est meseci

U narednih Ε‘est meseci uvoz azotnog djubriva i bezvodnog amonijaka u Srbiju biΔ‡e oslobodjeni plaΔ‡anja carine kako bi se stabilizovalo domaΔ‡e trΕΎiΕ‘te i obezbedile dovoljne količine tih proizvoda neophodnih za setvu i razvoj poljoprivrede, objavila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

To je, kako je navedeno, rezultat uspeőno realizovane inicijative PKS i njenih članica iz Udruženja za hemijsku industriju i Udruženja za biljnu proizvodnju prema Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.

PodseΔ‡a se da je Vlada Srbije usvojila Odluku o izmenama Odluke o uslovima i načinu za smanjenje carinskih daΕΎbina na odredjenu robu, odnosno za izuzimanje odredjene robe od plaΔ‡anja carinskih daΕΎbina u 2022. godini medju kojima su azotna djubriva i bezvodi amonijak.

Izmena odluke je u primeni od 22. januara 2022. godine.

„Odlična je vest da je usvojena ova inicijativa privrede, jer na trΕΎiΕ‘tu Srbije trenutno ne postoji dovoljna količina azotnih djubriva koja se koriste tokom setve. Ovom merom biΔ‡e omoguΔ‡en bescarinski uvoz i olakΕ‘ano snabdevanje poljoprivrednika“, rekao je sekretar UdruΕΎenja za hemijsku industriju PKS Dragan StevanoviΔ‡.

Podsetio je i da je na svetskom trΕΎiΕ‘tu nestaΕ‘ica mineralnih djubriva, a da se zavisnost od uvoza moΕΎe sprečiti samo ukoliko domaΔ‡a proizvodnja brΕΎe raste od poveΔ‡anja potroΕ‘nje djubriva.

„Treba obezbediti dobru snabdevenost srpskog trΕΎiΕ‘ta mineralnim djubrivima, da bi poljoprivreda mogla da primeni neophodne agromere i da bi se dalje razvijala“, dodao je StevanoviΔ‡ i istakao da je otvorenost srpskog trΕΎiΕ‘ta, posebno za azotna djubriva, jedini način za stabilizaciju i redovno snabdevanje.

Konkurencija Δ‡e, prema njegovim rečima, poljoprivredi obezbediti najjeftinije, najkvalitetnije i redovno snabdevanje.

PodseΔ‡a se da u Srbiji postoje tri proizvodjača mineralnih djubriva, Eliksir Prahovo, Eliksir Zorka i PROMIST.

GodiΕ‘nja proizvodnja dostiΕΎe oko 550.000 tona NPK djubriva i izmedju 30.000 i 50.000 tona UAN djubriva.

Srbija u proseku godiΕ‘nje uvozi 450.000 do 500.000 tona azotnih djubriva i 200.000 do 250.000 tona NPK djubriva, najviΕ‘e iz Ruske Federacije, Austrije, Rumunije, Madjarske i Hrvatske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.