U trendu

Plan razvoja Vojvodine dostupan, konsultacije do 1. novembra

NOVI SAD – Plan razvoja AP Vojvodine koji obuhvata ciljeve i mere razvoja Pokrajine u narednoj dekadi, kao i analizu postojećeg stanja, dostupni su javnosti u svrhu izjašnjavanja o predloženom tekstu, a period javnih konsultacija trajaće do 1. novembra.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić ocenio je da je Plan razvoja najvažniji razvojni dokument Pokrajine, na osnovu kog se definišu pravci delovanja i usmeravaju resursi pokrajinske politike.

Kako navodi, na taj način se, između ostalog, doprinosi boljem životnom standardu, obrazovnim i poslovnim mogućnostima, zaštiti životne sredine i ostalim ciljevima održivog razvoja Vojvodine i direktno utiče na kvalitet života svih građana i građanki Pokrajine.

Pozvao je sve zainteresovane da i tokom javnih konsultacija daju svoje sugestije, mišljenja i predloge na predložene ciljeve i mere Plana razvoja AP Vojvodine i time doprinesu potencijalima i rezultatima njegove primene.

Kaže i da će se nakon javnih konsultacija o Planu razvoja AP Vojvodine izjašnjavati Skupština AP Vojvodine, a usvajanjem u Skupštini taj dokument postaje punovažan i obavezujući.

Maja Sokić iz Razvojne agencija Vojvodine, navela je da su ciljevi i mere Nacrta Plana razvoja AP Vojvodine grupisani u četiti oblasti – Interkulturalna Vojvodina po meri građana, Vojvodina kao mesto visokog životnog standarda, Digitalna i prostorno povezana Vojvodina i Zelena Vojvodina otporna na klimatske promene.

U okviru tih oblasti definisano je ukupno 12 ciljeva, dodaje Sokić i ističe da svaki cilj prati niz mera koje je potrebno preduzeti da bi se cilj ispunio.

Proces izrade Plana razvoja AP Vojvodine sprovodi se uz podršku projekata Nemačko-srpske razvojne saradnje „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU“ i „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, koje sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Oba projekta finansira Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke, dok se drugi projekat sprovodi uz kofinansiranje Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

U svim aspektima izrade Plana razvoja AP Vojvodine integrisani su ciljevi Agende za održivi razvoj do 2030, koji predstavljaju održivi pristup razvoju društva zasnovan na načelu „Niko ne sme biti izostavljen“.

Tekst Plana, na kojem se radilo skoro dve godine, postavljen je na internet stranici www.planrazvojaapv.rs i na platformi e-Konsultacije – https://ekonsultacije.gov.rs/topicOfDiscušionPage/85/1, objavljeno je u saopštenju Razvojne agencije Vojvodine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar