U trendu

“Planom obnove” pomažu vojnu industriju

RIM – Deo “Plana obnove” od 209 milijardi evra koje je Italija dobila od Evropske unije za oporavak od zdravstvene i ekonomske krize, biće dodeljen već bogatoj vojnoj industriji, piše list “Manifesto”.

Taj levičarski list kritikuje odluku “italijanske politike koja je sela za sto s predstavnicima velikih proizvođača oružja da pregovara o raspodeli novca namenjenog obnovi zemlje”.

Prvi su protestovali protiv ovakve raspodele predstavnici Italijanske mreže za mir i razoružanje, koji su u saopštenju optužili oba doma parlamenta da favorizuju pomoć vojnoj industriji pod maskom obnove takozvane “zelene proizvodnje”, to jest industrije koja vodi računa o zaštiti okoline.

„Tražimo od vlade da prihvati predloge za obnovu zemlje koje daje civilni sektor. Ideje već postoje i predstavljene su u 12 predloženih programa za mir i razoružavanje”, piše u saopštenju.

„Manifesto” podseća da je vojna industrija već dobro pomognuta od vlade sa 18 milijardi evra, ili 17 odsto od ukupnog višegodisnjeg plana investicija.

“S koalicionom vladom u kojoj su i desni i levi, s povratkom u ministarstva predstavnika desnih partija, izvršni organ menja prioritete. Ali, ako se da jednome da, to automatski znači da se smanjuje drugome. U ovom slučaju, ako se pomaže vojna industria, smanjuje se ulaganje u obrazovanje, zdravstvo, zelenu ekonomiju, i rad”, zakljucuje list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.