Plate veće 10, a penzije pet odsto od 1. januara

Plate zaposlenih u javnom sektoru biće povećane od 1. januara 2018. godine za deset odsto, a penzije za pet odsto, pišu „Novosti“.

Kako saznaje list u Vladi Srbije, to će prosečnu penziju od 23.822 dinara podići za 1.141 dinar, a platu u javnom sektoru za 4.000 do 5.000 dinara u proseku.

Pre toga će svi penzioneri, njih oko 1,7 miliona, u novembu, dobiti jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara.

Za jednokratnu pomoć penzionerima, Vlada treba da obezbedi nešto više od 8,5 milijardi dinara, pišu „Novosti“.

Prve računice pokazuju da će pet odsto veće penzije doneti godišnji trošak budžetu od oko 25 milijardi dinara, dok će za plate biti potrebno oko 40 milijardi dinara tokom 2018. godine.

Međutim, s obzirom na to da će porast plata da dovede i do porasta obaveznih doprinosa koji se uplaćuju u budžet, konačan trošak za državnu kasu, kada je reč o zaradama u javnom sektoru, biće takođe oko 25 milijadi dinara.

Da će povećanje plata i penzija biti značajno juče je potvrdio ministar finansija Dušan Vujović.

On, međutim, nije želeo da iznosi detalje, najavljujući da će krajem oktobra biti zvanično objavljene i konkretne cifre ovih povećanja.

U Vladi Srbije naglašavaju da se merama fiskalne konsolidacije došlo do viška novca u budžetu koji će biti iskorišćen upravo da se pomogne najstarijim sugrađanima koji su do sada podneli najveći teret državne štednje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak na RTS da će prosečna plata u januaru biti 445 evra, kao i da će u januaru penzioneri imati značajno veće penzije. On je rekao i da su procenti poznati, ali da će ih na 100 dana vlade izneti premijerka Ana Brnabić.

Za penzije se danas iz budžeta izdvaja 37 odsto, što je rezultat povećanja zaposlenosti, dok je u iste svrhe pre nekoliko godina iz državne kase izdvajano čcak 20 procenata više, napominju „Novosti“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike