U trendu

Plenković: EBRD globalna banka sa evropskim srcem

LONDON – Premijer Hrvatske, predsedavajuće EU, Andrej Plenković zahvalio je danas EBRD-u na podršci koju je ta banka prethodnih godina davala regionu Zapadnog Balkana, navodeći da je to „globalna banka sa evropskim srcem“.

Plenković je, otvarajući Investicioni samit o Zapadnom Balkanu u Londonu, istakao da je EBRD dala konkretnu podršku za ekonomske reforme i napredak zemalja regiona.

On je istakao i da Hrvatska pruža punu podršku što bržem putu svojih suseda ka EU.

„Zapadni Balkan je visoko na agendi EU“, podvukao je Plenković i podsetio da će početkom maja u Zagrebu biti održan Samit EU – Zapadni Balkan.

Nikada, kako kaže, nije bilo ovoliko sastanaka posvećenih regionu.

Plenković se osvrnuo i na novu metodologiju u procesu pristupa EU, navodeći da je to pozitivna promena za pristupanje, koja je više politička.

„Mislim da će se ukloniti političke prepreke i to će nam pomoći da utremo put novom izveštaju o napretku za Severnu Makedoniju i Albaniju, kako bismo dobili pozitivnu odluku o otvaranju pregovora z ate dve zemlje. Nadam se da ćemo postiće taj cilj do samita u Zagrebu“, rekao je Plenković.

On je naveo da se u narednoj dekadi mora iskoristiti investicioni paket Evropske komisije, kako bi se pomoglo zemljama u ekonomskim i socijalnim reformana, ali i kako da se dođe do situacije da se nerešena bilateralna pitanja reše na bolji način.

„Hrvatska će učiniti sve što je u njenoj moći, jer susedi zaslužuju da im se pruži ruka podrške. Kada se uslofi ispune, bićemo prvi koji će našim susedima čestitati na ulasku u porodicu EU“, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je primetio i da poslovna zajednica mora da iskoristi ovaj trenutak.

„Svi moramo da radimo za dobrobit građana regiona, ali i same EU“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.